YENİ SPOR YASASI TBMM'YE SUNULACAK

YENİ SPOR YASASI TBMM'YE SUNULACAK
TBMM İdare Amiri ve AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan, Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin detaylarını anlattı.

A Milli Futbol Takımı formasını en fazla giyen isimler arasında yer alan ve yeşil sahalarda Türkiye'yi Avrupa'nın üst düzey liglerinin yanı sıra Uzak Doğu'da da başarıyla temsil eden Özalan, 60 maddelik düzenlemenin, uzun soluklu ve yoğun çalışmaların ardından tamamlandığını söyledi. Kanun teklifini yarın ya da perşembe Meclis Başkanlığına sunacaklarını bildiren Özalan, teklifle "spor anonim şirketi/spor kulübü yönetici" tanımı getirilerek yönetim kurulu üyeleri dışındaki kişilerin de sorumluluk kapsamı altına alınacağını dile getirdi.

Spor kulüpleri birleşerek "üst kuruluş" kurabilecek
Spor kulüplerinin birleşerek federasyon ve konfederasyon şeklinde "üst kuruluş" kurmalarına olanak sağlanacağını anlatan Özalan, "Amatör spor kulüpleri federasyonu gibi kulüplerin, kendi aralarında birlik kurabilmeleri isteniyor. Aynı il sınırları içinde 15 spor kulübü bir araya gelip 'Biz ortak bir tesis yapıp, ortak kullanacağız.' diyebilirler. Bunun önünü açıyoruz. Unutmayalım ki spor yardımlaşmak ve paylaşmaktır." ifadelerini kullandı.

Hukuki ve cezai sorumluluklar
Özalan, kanun teklifiyle spor kulübü ve spor anonim şirketi yöneticilerinin hukuki ve cezai sorumluluklarının da düzenleneceğini belirtti. Bu hükmün, en önemli maddeler arasında başı çektiğini vurgulayan Özalan, "Borçlanma ve alacak temliki kurallarına, menajer ücret üst sınırına uyulmaması, 8 bin 500 liradan fazla olan ödemelerin bankadan yapılmaması durumunda yöneticiler, oluşan zarardan hem şahsi mal varlıkları ile sorumlu olacaklar hem de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alabilecekler. Görevlerini bıraksalar da ibra olsalar da peşleri bırakılmayacak." ifadelerini kullandı.

"En az iki üyenin milli sporcu olması şartı"
Spor federasyonlarının merkezinin Ankara'da olması şartının kaldırılarak genel kurullarının Ankara'da yapılmasının düzenleneceğini açıklayan Özalan, teklifle getirilecek yenilikleri şöyle sıraladı: "Bu, benim çok önem verdiğim ve çok istediğim bir maddeydi. Federasyonların yönetim kurulu üye sayısı artık 11 asil, 11 yedek şeklinde düzenlenecek, en az iki üyesinin milli sporcu olması şart koşulacak. Bu konuda ilgili spor dalında faal olmayan milli sporcu olması zorunluluğu getirilecek. Federasyon başkan adaylığında aranan belli suçlardan mahkum olmama şartı genişletilerek güncellenecek. Zimmet, irtikap, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, şike ve teşvik primi suçlarından hüküm giyenler federasyon başkanı olamayacak."

"Kendi başlarına federasyon kuranlar cezalandırılacak"
Özalan, spor federasyonlarının her türlü iş ve işlemleri ile harcama denetiminin Gençlik ve Spor Bakanlığınca yapılacağını, kuruluş kanunu bulunan federasyonların yani TFF'nin, bu konuda kapsam dışı olacağını bildirdi. Federasyon, konfederasyon ve benzeri isimler altında yetkisiz işlem tesis eden kurum yetkililerinin cezalandırılmasını da düzenleyeceklerine değinen Özalan, "Federasyonlar, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulacak, bu kapsamda birileri gidip kendi başlarına bir federasyon kurarlarsa ya da taklit ederlerse cezalandırılacaklar." dedi.

"Çekmece kontrat"a ağır yaptırım
Menajerlik sistemine düzen getirileceğini vurgulayan Özalan, böylelikle şeffaf, futbolcu ve kulüp menfaatlerini önceleyen bir sistemin işlerlik kazanacağına işaret etti. Menajerlik ücretine üst sınır getirileceğini belirten Özalan, şunları söyledi: "Futbolcu ile menajerler arasında en fazla 2 veya 3 yıl, noterde düzenleme şeklinde sözleşme yapılacağı hükme bağlanacak. Ücret üst sınırına uyulmaması durumunda yöneticiler hem mal varlıkları ile hem de cezai olarak sorumlu olacaklar. Yapılan bir sözleşmenin dışında ayrıca bir sözleşmenin tespiti halinde, - kamuoyunca çekmece kontrat olarak biliniyor- taraflara idari ve adli yaptırımlar düzenleniyor. Böyle bir sözleşme tespit edilirse oyuncu müsabakalardan 1 yıl men edilecek, menajerinin lisansı tamamen iptal edilecek ve bu sözleşmeye imza atan yönetici de 100 günden 300 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak."

Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.