YENİ BAŞKAN O

YENİ BAŞKAN O
ABD'nin yeni başkanı Trump
ABD başkanlık yarışında Donald Trump 276 delege kazanarak ABD'nin 45. Başkanı oldu.
Trump'ın partisi Cumhuriyetçiler, Senato'da 51 sandalye ve Temsilciler Meclisi'ni de 233 sandalye alarak çoğunluğu elde ettiler.

Demokrat Parti adayı Hillary Clinton'ın delege sayısı ise en son 218 düzeyinde bulunuyordu.

CLİNTON TARAFTARLARI HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI

ABD’de Demokrat Partili Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Partili Donald Trump’ın çekiştiği başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın zaferi neredeyse kesinleşti. 

Hillary Clinton’ın seçim kampanyasını yöneten John Podesta, Javitz Center’da Clinton’ın zafer konuşmasını bekleyen taraftarlarına evlerine gitmesi çağrısında bulundu. Podesta, oy sayımlarının tam olarak bitmediğini, Clinton için hala umut olduğunu söyleyerek Clinton taraftarlarını avutmaya çalıştı. Demokrat Partili aday Hillary Clinton’ı destekleyen seçmenlerden bazıları gözyaşlarına boğulurken, Donald Trump’ın Beyaz Saray’ın yeni ev sahibi olacağının neredeyse kesinleşmesi nedeniyle ABD’nin sınır komşusu Kanada’nın göçmenlik işlerin internet sayfası çok sayıda başvuru nedeniyle çöktü. 

Bu arada Hillary Clinton'ın, Donald Trump'ı aralarak, "Kazandın, kabul ediyorum" dediği belirtildi.

AMERİKALILAR SEÇİM YORGUNU

ABD Başkanı Barack Obama'dan sonra Beyaz Saray'a Demokrat Partili Hillary Clinton'un mu yoksa Cumhuriyetçi Partili Donald Trump'ın mı ev sahipliği yapmak için sandık başına giden Amerikalıların seçim yorgunu oldukları ortaya çıktı.

Amerikalılar, ABD tarihinde görülmemiş skandallarla dolu seçim yarışının bir anca bitmesini diledikleri yönünde görüş bildirdi. Consult/Politico kuruluşunun seçim günü yaptığı anket verilerine göre, Amerikalılardan yüzde 85'i seçim yarışının bir an önce sona ermesini istediklerini açıkladı.

Ankete katılanlara birden çok seçenek seçme hakkı sunulan ankette, Amerikalılardan yüzde 72'si seçimlerden dolayı endişeli, 71'i gergin, 53'ü kızgın, 50'si üzgün, 48'i bıkkın, 39'u depresyonda, 29'u gururlu, 25'i de mutlu olduklarını dile getirdi.

Ayrıca güçlü lider isteyen Amerikalıların oranı yüzde 36, gelecek için vizyon sahibi başkan isteyenlerin oranı yüzde 29, kendilerini önemseyen ve değerlerini paylaşan lider isteyenlerin oranı da yüzde 16 oldu.

TRUMP'A KUM YÜKLÜ KAMYONLARLA GÜVENLİK ÖNLEMİ

Amerikalılar 45. ABD Başkanını seçmek için sandık başına giderken, ülke genelinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Demokrat Partili aday Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Partili aday Donald Trump'ın ikisinin birden New York'ta bulunması, New York polisini ve gizli servisi alarma geçirdi. Trump'ın seçim ofisi olarak kullandığı 5. Cadde üzerindeki Trump Tower'in önünde, kum yüklü kamyonlarla güvenlik önlemleri alınırken, binanın çevresi polis araçları, resmi ve sivil polisler ile bomba köpekleri ile çevrelendi. Polis, Trump Tower'in karşı kaldırımını da barikatlar içine aldı.

TÜRK-AMERİKAN İŞ ADAMLARI ABD'DEKİ SEÇİMLERİ TAKİP ETTİ

DEİK Bünyesindeki, Türk Amerikan İş Konseyi üyeleri ABD Başkanlık seçimlerini İstanbul Swiss Otel'de düzenlenen etkinlikle takip etti. Etkinliğe TAİK Başkanı Ekim Alptekin,, TAİK Eski Başkanı Haluk Dinçer, TAİK Başkan Yardımcısı Haydar Yenigün'ünde aralarında bulunduğu iş dünyasından önemli isimler katıldı.

ABD'deki başkanlık seçimini değerlendiren TAİK Başkanı Ekim Alptekin, Donald Trump'un seçimlerde fark yaratacağını belirterek "Çok şiddetli bir seçim kampanyası oldu. Hillary Clinton'un çok tecrübeli siyasetçi olmasına rağmen Turp gibi ilk başlarda hiç ihtimal verilmeyen bu noktaya kadar gelebileceği kimsenin inanmadığı bir aday Hillary Clinton ile başbaşa gidebiliyor. Bütün dünyada bu seçimlere ilgi duyuluyor. Türk vatandaşı olarak bu bölge dinamiğine baktığınızda çok fazla var sıkıntı yaşadığımız.. Bu Obama hükumetine bazı hassasiyetlerimizi yeterince ya biz anlatamıyoruz ya onlar anlamak istemedi. haliyle yeni bir umut var yeni bir iktidarla bazı bu yaşadığımız illegal yapılarla ABD'nin taktiksel de olsa işlevsel de olsa bir işbirliği içinde olması bu kadar eski bir müttefiki olarak bizi derinden tabiki etkiliyor. Bunu anlatabileceğimiz yeni bir iktidar olacak. Burada biraz daha Hillary Clinton, Obama iktidarının devamını temsil ettiği için bir demokrat partinin üçüncü dönemi gibi algılanıyor. Trump, burada bir fark yaratabilir düşüncesi hakim o nedenle Türk-Amerikan topluluğu Abd'de bence Trump'u destekleyen böyle bir atmosfer yegane sebebi bu olduğunu düşünüyorum. Bu salonda da Trump'a yakın hissetme duygusu hakim" dedi.

"FARKLI EKONOMİK PLANLARI VAR"

İki siyasetçinin de farklı ekonomik planlarının olduğunu vurgulayan Alptekin, "Serbest Ticaret anlaşmaları ikisi de tepkili Transatlantik yatırım ortaklığı ne olacağını hep birlikte göreceğiz Clinton da olsa Trump da olsa bu zor görülüyor şuanda bu bizim lehimize genel ekonomik politikalara bakarsak Hillary ilk yüz gününde iktidarda olduğu ilk yüz günde 256 milyar dolarlık bir yatırım planı açıkladı. Bu bir nevi devlet teşvikli bir ekonomiyi canlandırma planı ,Trump daha çok vergileri düşürerek , iş adamlarını yeniden güçlendirmek istiyor, yani arz ekonomi taraftarını temsil ediyor. Türk İş adamlarının çoğu burada Trump görüşünü destekliyor" dedi.

"EKONOMİDEKİ BELİRSİZLİK SONLANIR"

TAİK Başkan Yardımcısı Çağlan Mursaloğlu ise seçim sonuçlarının ekonomideki belirsizliği sonlandıracağını belirterek " BD seçim süreci özellikle dolar çok büyük oynaklıklar yarattı. Sadece Türkiye açısından ele almıyorum. Euro-Dolar pariterisi açısından ele alıyorum. Birçok ülke parabirimini etkilediğini düşünüyorum. En azından bu belirsizliğin ortadan kalkmasıyla piyasalarına bir anlamda durulacağını düşünüyorum. Türkiye ve Amerika çok uzun zamandır stratejik ortak sonuçta bir devlet sistemi var. Kim seçilirse seçilsin devlet sisteminin devam edeceğini düşünüyorum bu anlamda da bizde ikili ilişkileri geliştirmek için başkan kim olursa olsun elimizden geleni yapacağız" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.