YAYINCILIK KÖKLÜ BİR ŞEKİLDE DEĞİŞMİŞTİR

YAYINCILIK KÖKLÜ BİR ŞEKİLDE DEĞİŞMİŞTİR
AK Parti Samsun Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Hakan altıntaş, radyo ve televizyon üst kurulunun samsun medya hizmet sağlayıcı kuruluşları bilgilendirme toplantısına katıldı.

Samsun Ak Parti Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Hakan Altıntaş, toplantı öncesinde kendisinin Marmara Üniversitesinden hocası olan RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut DURSUN Beye; RTÜK Üyesi Nurullah ÖZTÜRK, RTÜK Uzmanı Mahmut Demiryürek ve diğer güzide RTÜK üye ve daire başkanlarına, Samsunumuzun medya kuruluşları genel yayın yönetmenleri ve temsilcilerine BAŞKANLIK SİSTEMİ ve YENİ TÜRKİYE –I-’’ eserini hediye etti.

Altıntaş konuşmasında şunları ifade etti: “Günümüzde yayıncılık alanının vardığı nokta, büyük oranda geride kalan yüzyılda biçimlenmiştir. Yirminci yüzyıl önemli ekonomik, siyasal ve toplumsal dönüşümlere sahne olmuş ve bu dönüşümler yayıncılık alanını da köklü bir biçimde değişime uğratmıştır. Bu değişimin itici gücünü ise teknolojik alanda yaşanan baş döndürücü yenikler oluşturmuştur. Uyduların devreye girmesi, yeni iletişim teknolojilerinin ortaya çıkışı yayıncılığı da ciddi biçimde etkilemiş ve aynı zamanda yeniden şekillendirmiştir.

Medya politikaları alanında yeni arayışları beraberinde getirmiş ve yayıncılığın “kamu yararı”nı göz önüne almak koşuluyla özgür ve serbestçe hareket etmesini sağlamaya yönelik çabalar başlamıştır. Sonuçta devlet eliyle, özerk ve bağımsız düzenleyici kurullar oluşturulmuş ve böylelikle yayıncılık alanının keyfilikten kurtarılması, düzenlenmesi ve denetlenmesi sağlanmaya çalışılmıştır. Avrupa’da 1980’li yıllarla birlikte oluşturulan bu kurulların bir benzeri –birkaç yıl gecikmeyle de olsa- 1990’ların başında Türkiye’de de ortaya çıkmış ve yayıncılık alanını düzenleyici/denetleyici bir otorite olarak kısa adı RTÜK olan Radyo Televizyon Üst Kurulu kurulmuştur.

 

Sonuç olarak değişen dünyaya uyumlu biçimde yayıncılık alanı da aynı hızla değişime uğradığından, bu alanı düzenleyen ve denetleyen bağımsız kurulların Yeni Türkiyemizde dinamik bir yapıya sahip olmaları, beklenen bir olgudur. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.