YATIRIMA KARŞI ÇIKANLARIN AMAÇLARI NE?

YATIRIMA KARŞI ÇIKANLARIN AMAÇLARI NE?
Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Eğercili Mahallesinde yapılmakta olan Biyokütle Enerji Santrali’nin (BES) kurulmakta olduğu alanın 2006 yılında tarım arazisi statüsünden çıkarılıp ticarethaneye çevrildiğinin belgelerle ortaya konmasından sonra dahi bazı gruplarca yapılan eleştiriler devam ediyor.

Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere diğer ülkeler, yenilenebilir ve çevreci enerji kaynakları arasında olması nedeniyle enerji santrali sayılarını hızla artırmaya başladı. BES’lerle ilgili Türkiye’de bazı çevrelerin, ülkenin enerjide dışa bağımlılığının devamını ister tarzda, negatif kamuoyu oluşturmak için yaptıkları yalan yanlış ve art niyetli faaliyetler başta Samsun ve çevresinde yaşayanlar olmak üzere halkın kafasında soru işaretleri uyandırmaya başladı. Dünyada temiz enerji olarak da kabul edilen BES’lerin, Türkiye'de de enerji üretimi içindeki payının artırılması için son yıllarda yoğun bir çaba içine girildi.

exhm97zxkaec0nm.png

ART NİYETLİ ÇABALAR
Enerjide dışa bağımlılığın yüzde 10 oranında ortadan kaldırılması veya tasarruf yapılması halinde sağlanacak ekonomik yatırımın, istihdamı yüzde 3 artırarak işsizliğin giderilmesine katkı sağlayacağı öngörülüyor Böylelikle atıl durumdaki bitkisel atıkların da yeşil enerji santrali olarak da adlandırılan BES’lerde değerlendirilmesi ile çiftçilere önemli miktarda ek ekonomik kazanç da getirecek. Buna örnek olarak Oltan Köleoğlu Enerji (OKE) tarafından Çorum ve Samsun’da faaliyete geçirilen santraller ile Çarşamba’da hayata geçirilecek olan santral gösteriliyor. Buna rağmen bazı çevrelerin negatif ve art niyetli çabalarla Çarşamba biyokütle enerji santrali ile ilgili kamuoyunda oluşturmak istedikleri olumsuz algıların tamamen başka çıkar hesaplarına dayalı olduğu iddia ediliyor. Kişisel menfaatler doğrultusunda kurulan kirli tezgâhların içine yöre halkının aklında gerçek dışı olumsuz algılar yaratılarak yanlarına çekme çabalarına başta üreticiler olmak üzere Samsun halkı tarafından prim verilmiyor. 

epni.jpg

AMAÇLARI NE?
Milli ve manevi değerlerine bağlı ve milliyetçi bir seçmen yapısının çoğunlukta olduğu Çarşamba ilçesine yapılan yatırıma karşı Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) ve diğer benzeri örgütler adeta yöreye yatırımın gelmemesi için çaba sarfediyor. Buna son örnek olarak HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni’nin açıklaması gösteriliyor. Çepni’nin, Samsun Çevre Platformu’nun zihniyetine yakın bir basın kuruluşundaki haberini alarak; 'mücadele sonuç verdi' şeklinde sevinç gösterisi yapması kamuoyunda tepki çekmiş durumda. SAMÇEP'in HDP gibi bir partinin desteğini alması Çarşamba'da BES’e karşı çıkmakla gerçekte nelerin amaçlandığının açık bir göstergesi olarak yorumlandı. Kamuoyunda asıl hedefin yerli ve milli enerji kazanımını önlemek olduğu konuşulmakta. Öte yandan SAMÇEP ve yandaşlarının sağduyu sahibi yöre halkında karşılığı olmadığı gözleniyor. Temiz enerji üretecek BES’e karşı çıkan örgüt, grup ve kişilerin ellerine geçirdikleri yerleri kullanarak kendilerine yer açmanın, öne çıkmanın ve böylelikle makam mevki elde etmenin peşinde oldukları Samsunluları ve yöre halkını yalan yanlış bilgilerle kandırıp, kendi emellerine alet etmeye ve kullanmaya çalıştıkları iddia ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.