Vizyondaki Filmler

Vizyondaki Filmler
Bu hafta, “Örümcek Adam”, “Incredible Hulk” ve “X-Men”den sonra Marvel'in bir başka efsane çizgi roman kahramanı " Demir Adam"ın bol aksiyon içeren serüvenleri diğerleri arasında bir adım öne çıkarken, İspanya'dan ismi gibi sevimli bir animasyon "Gece ve

BÜYÜK BÜTÇE & BOL EFEKT: 'DEMİR ADAM'

Jon Favreau'nun yönettiği ve Robert Downey Jr., Terrence Howard, Gwyneth Paltrow ile Jeff Bridges'in oynadığı Demir Adam'da (Iron Man) Çin ordusu için silah üretmek zorunda bırakılan milyoner sanayici Tony Stark, bu çalışma sırasında kendisi için de gizlice zırh üretiyor. Böylece Çinlilerin kontrolünden çıkarak onları durdurabileceğine inanıyor. Çin'den kaçıp ABD'ye geri döndüğünde tehlikeli bir komplonun varlığını keşfedince bu tehlikeyi durdurabilmek için Demir Adam'a dönüşüyor. Yüksek teknolojiye sahip silahların üreticisi ve dahi bir iş adamının nasıl olup da kolayca duygudaşlık kuramayacağınız bir çizgi roman kahramanına dönüşebildiğini merak edenlere sunulan büyük bütçeli ve bol efektli bir serüven. Filmden doygun bir izleyici olarak çıkacağınız, eğer yazıları sonuna kadar izleme sabrınız veya merakınız varsa, en sonda bu tür seyirciye armağan edilen sahneyle de iyice doyuma ulaşacağınızsa tartışılmaz.


BAŞTAN ÇIKARICI BİR SEYİRLİK: 'ALTIN ŞANS'

Ben Finnegan, sörfçülükten hazine avcılığına geçiş yapmış genç bir adamdır. 18. yüzyıldan kalma, hazinelerle dolu kırk sandık içeren efsanevi Queen's Dowry hazinesini takıntı hâline getirmiştir. Hazine arayışı sırasında, evliliği ve her şeyini yitirmiştir. Nerede olduğuna dair çok önemli bir ipucu keşfedince hazinenin peşine düşer. Finn'in baş düşmanı olan Moe Fitch de hazinenin peşindedir. Andy Tennant'ın yönettiği ve Matthew McConaughey, Kate Hudson, Donald Sutherland ile Alexis Dziena'nın oynadığı Altın Şans (Fool's Gold), kimyaları mükemmel uyuşan iki başrol oyuncusunun cazibesi, duraksamaksızın mizah, macera, hareket, heyecan sunan yapısı ve 'içi dolu' hikayesiyle baştan çıkarıcı bir seyirlik sunuyor. Doğanın ve özellikle su altının nefes kesici güzellikleri de filmle birlikte beyaz perdedeki yerini buluyor.


SİNEMANIN DÜŞLERLE FLÖRTÜ: 'GECE VE PİSİLER'

Yetimhanede büyüyen Tim için yıldızların ışığı onun karanlık korkusunun tek ilacıdır. Tim, Kedi Shepherd isimli, kendi sadık kedisi Tobermory ile birlikte onun koruyucusu olacak garip bir karakterle karşılaşır. Shepherd geceleri çocukların rahatça uyuyabilmelerini sağlamaya çalışmaktadır. Ancak Tim'in uyumaya niyeti yoktur. Victor Maldonado ile Adrian Garcia'nın yönettiği ve Imanol Arias, Natalia Rodriguez ile Carlos Sobera'nın seslendirdiği animasyon film Gece ve Pisiler (Nocturna), gecenin gizemli ve büyülü dünyasına bizi davet ederken, masalların ve sinemanın düşlerle flört eden büyük ustalarından esinlerle enfes bir çizgi evreni oluşturuyor. Korkularıyla yüzleşmeye hazır ve görsel sanatlarla ilgili herkes için mükemmel bir yapıt olan Geceler ve Pisiler, İspanya'nın Oscar'ı sayılan Goya ödüllerinde en iyi animasyon ödülünü kazandı.

AÇIK ALAN KORKUSU: 'LANETLİ TOPRAKLAR'

Çok iyi arkadaş olan Amy ile Stacy, yanlarına erkek arkadaşlarını da alarak Meksika'daki turistik bir bölgeye tatile giderler. Arkeolojik kazı bölgesine vardıklarında beklenmedik olaylar meydana gelince korkuya kapılan genç gezginler, eski bir taş yapının tepesine sığınırlar. Orada gizlenmiş ölümcül tehditle yüz yüze kaldıklarında gençler için vahşi bir hayatta kalma mücadelesi başlayacaktır. Carter Smith'in yönettiği ve Jonathan Tucker, Jena Malone, Shawn Ashmore ile Laura Ramsey'in oynadığı Lanetli Topraklar (The Ruins), bir tür kendini yok etme psikozunu çarpıcı bir sinemayla yansıtan, şiddeti yüksek bir açık alan korkusu. Genç insanların, onlara saldıranlardan çok kendi kendilerine zarar vermeleriyse benzerine az rastlanır akıllıca bir buluş. Son yıllarda ayrılmaz bir ikili olan gençlik ve korku kavramların makul ve kabul edilebilir bu son dansı, türü sevenler için hoş bir seçim olabilir.

BABASI GELMEYİNCE O GELDİ: 'SEKSİ VE ÇILGIN'

İlkokul yıllarından beri Cristabel'in sevgilisi olma isteğiyle yanıp tutuşan talihsiz Nate Cooper'ın hayallerinin gerçek olmasının tek bir yolu vardır. Erkeklerin kendisinden bucak bucak kaçtığı June'a acele bir erkek arkadaş bulmalıdır. Bunu başaramadığı takdirde hayallerinin kızını elde etme şansı sıfırlanacaktır. June bir kız kurusu olduğundan ona bir partner bulmak dünyanın en güç görevidir. Tom Putnam'ın yönettiği ve Paris Hilton, Joel Moore, Christine Lakin ile Adam Kulbersh'in oynadığı Seksi & Çılgın (The Hottie and the Nottie), klişe teması ve üstünkörü kurgusu içerisinde bazı 'ciddi' söylemler de tutturmaya çalışan ancak çoğunlukla sığ sularda yüzmekten kurtulamayan alelade bir film. Gündelik işlerinizi görürken evde ses olsun diye televizyonunuzu açtığınız bir anda karşınıza çıktığı takdirde eğlencelik bir tercih olabilirmiş ancak bir sinema filmi olarak zaman kaybından başka bir şey vaat etmediğini itiraf etmek gerek. Baba Hilton, belki Atakum'da otel yapmaktan vazgeçmiş olabilir ama kızı bu hafta Samsun sinemalarında 'Paris Hilton' ve 'Ne gerek vardı?' cümlelerinin birbirine ne kadar yakıştığını bir kez daha ispatlamaya çalışıyor.

 

Umut İnci