VEZİRKÖPRÜ KAN VE KÖK HÜCRE BAĞIŞLADI

VEZİRKÖPRÜ KAN VE KÖK HÜCRE BAĞIŞLADI
Vezirköprü İlçesinde belediye önünde kan bağışı aracında kan bağışı ve kök hücre bağışı kabul ettiler.3 gün içinde 217 ünite kan bağışı ve 84 kök hücre bağışı kabul edilerek ilçede önemli bir sayıya ulaşıldı.

Vezirköprü ilçesinde yaşayan Evrim Çelik isimli genç kızın lösemi teşhisi ile tedavi görmesi ve tedavisi için yüzde yüz uyumlu bir dönerden kök hücre nakline ihtiyaç duyması ilçe halkının kan bağışı aracına yoğun bir şekilde başvurmasına neden oldu. Evrim ve onun gibi kök hücre ve kan bağışı bekleyen hastalara umut olmak için Kızılay ekiplerine kan vermeye geldiklerini belirten vatandaşlar verilen hizmetten dolayı Kızılay ekiplerine de teşekkür ettiler. İlçedeki kamu kurum ve kuruluşları da bu faaliyete duyarsız kalmadı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Demircan kan bağışı aracını ziyaret ederek faaliyete destek verdi.

img-1090.JPG

LÖSEMİLİ HASTALARA KAN DA KÖK HÜCRE DE LAZIM
Vezirköprü ilçesinde 3 gün boyunca yoğun ilgi gördüklerini belirten Türk Kızılay Samsun Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Serdar Bayram, "18-65 yaş arası önemli sağlık sorunu olmayan herkes kan bağışı yapabilir. Kök hücre bağışı için ise 18-50 yaş arası kronik hastalığı olmayan kişiler bağışçı adayı olabilirler. 2014 yılında Sağlık Bakanlığı ile başlattığımız Tür-kök projesi ile ekiplerimize başvuran vatandaşlarımızdan gönüllü olanlarından kök hücre bağışçısı olmaları için numune alıyoruz. Daha sonra uyum olduğunda tekrar kişilere ulaşıyoruz. Amacımız tekrar ulaştığımızda insanların işlemden vazgeçmemesini sağlayacak şekilde numunelerini alıp adaylıklarını başlatmak. Aday olurken verilen 3 tüp kan ile işlemin bittiğinin sanılması şeklinde yanlış bir kanı varaklında bu 3 tüp numunenin alınması aday olmak içindir asıl işlem uyum sağlanırsa sonradan hastane ortamında gerçekleşmektedir. Gönüllü vatandaşlarımız işlemin ayrıntılarını öğrenmek için ekiplerimize veya kanver.org sitemize başvurabilirler. Evrim Çelik gibi hastalarımızın derdine derman olunması en büyük isteğimiz. Unutmayalım lösemili hastalar kök hücre nakline ihtiyaç duydukları gibi kana da ihtiyaç duyarlar. O yüzden mümkün olduğunca kan ve kök hücre bağışı birlikte yapılmalı. Vezirköprü ilçemizdeki duyarlı vatandaşlarımıza, konuya duyarsız kalmayan ilçemiz idarecilerine, ilçe milli eğitim müdürümüze Türk Kızılay’ı olarak teşekkür ediyoruz" dedi.

12312.jpg

LÖSEMİ HASTASI EVERİM ÇELİK İLİK NAKLİ BEKLİYOR!
Dört yıl önce Evrim Çelik'e lösemi(kan kanseri) teşhisi konuldu. Yapılan tedavilerin ardından da kanseri yenen genç kız,3.5 yıl sonra rutin kontrolleri sırasında kanserin nüksettiğini öğrendi. Erkek kardeşinden yapılan yarı uyumlu ilik naklinden de olumsuz yanıt aldığını söyleyen Evrim, sağlığına kavuşabilmek için yüzde 100 uyumlu döner bulunması gerektiğini vurguladı. İnsanlara döner olmaları çağrısında bulunan Evrim Çelik, “Sadece 5 dakika ayırarak bir insanın hayatını kurtarmak bir mucize bence..."diye konuştu.Köksal ÖNER
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.