ÜRETİLEN KENEVİR SANAYİDE İŞLENMELİ

ÜRETİLEN KENEVİR SANAYİDE İŞLENMELİ
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, kenevir üretimine verilen desteklerin yetersiz kaldığına ve hükümetin kenevir alımı yaparak üreticiyi yalnız bırakmaması gerektiğine vurgu yaptı. Yaşar, "Kenevirin sanayide işlenme konusunda da önemli sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlara mutlaka çözüm bulunmalıdır" dedi.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiği Meclis Araştırma Önergesinde, Samsun’da ilk kez geleneksel yöntemlerin dışında uygulanan kenevir üretimi ile, yerli tohumlardan 10 ton kenevir tohumu üretip, bir sonraki yıl 100 ton tohum elde edilmesinin amaçlandığına değinerek, “Vezirköprü’de 2018’de izinli kenevir yetiştiriciliğinde, 29 üretici 113 dekarlık alanda ekim yapmıştır. 54 dekarda lif ve 59 dekarda da tohum için hasat gerçekleştirmiştir. Hasat sonucunda elde edilen lif miktarı 8-9 ton, tohum miktarı 1 ton civarında olmuştur” dedi.

177452.jpg

İYİ Parti Samsun Milletvekili Yaşar, ayrıca kenevirin otomotiv sektörü başta olmak üzere binlerce sınaî sektöründe de kullanıldığının altını çizerek Meclis Araştırma Önergesinde şu sözlere yer verdi: “Kenevir bir ülkede sanayide çok amaçlı olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde uzun yıllardır yasaklı olan kenevir bitkisi 2016 yılında 19 ilde yetiştirilmesine kontrollü olarak başlanmıştır. Kenevir, Samsun’un Vezirköprü İlçesi’nde de yetiştirilmektedir.  Sanayi keneviri, bugün dünyada kâğıt, oksijen, ip, urgan, biyopolimer maddeler, enerji, ilaç, kozmetik, eczacılık, gıda ve petrokimyanın kullanıldığı her alanda kullanılmaktadır. Kenevir otomotiv sektörü başta olmak üzere binlerce sınaî ürününde de kullanılmaktadır.  Kenevir ekiminde öncü illerden biri seçilen ve yerli tohum kullanılarak ekim yapılan Samsun Vezirköprü ilçemizde geçen yıllarda sezonun ilk kenevir hasadı yapılmıştır. Bu eksende bölgede ilk kez geleneksel yöntemlerin dışında kenevir üretimi yapılmaktadır. Traktör kullanılarak özel aletiyle tohumları toprağın altına enjekte edilerek ekiliyor. Böylece üreticiler, yerli tohumlardan 10 ton kenevir tohumu üretip, seneye 100 ton tohum elde etmeyi amaçlamıştır. Geçen yıllarda 200 dekarda lif ve tohum amaçlı kenevir ekimi yapılmıştır. Vezirköprü’de 2018’de izinli kenevir yetiştiriciliğinde, 29 üretici 113 dekarlık alanda ekim yapmıştır. 54 dekarda lif ve 59 dekarda da tohum için hasat gerçekleştirmiştir. Hasat sonucunda elde edilen lif miktarı 8-9 ton, tohum miktarı 1 ton civarında olmuştur. Türkiye’de lif amaçlı kenevirin; organik tarım kapsamında yapılması durumunda organik tekstil ürünleri pazarında önemli bir dış pazar oluşacaktır. Kenevir üretimine verilen destekler yetersiz kalmıştır. Kenevir üretimi için yapılan destekler artırılmalıdır. Kenevirin sanayide işlenme konusunda da önemli sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlara mutlaka çözüm bulunmalıdır. Ayrıca hükümetin kenevir alımı yaprak, üreticiyi piyasada yalnız bırakmamalıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.