Unutkan ve dikkatsizseniz bu habere dikkat!

Unutkan ve dikkatsizseniz bu habere dikkat!
Özellikle öğrenileni unutmak, dikkatsizlik ve konsantrasyon eksikliğinin beslenme bozukluğu ile ilgili olduğunu kaydeden Uzman Diyetisyen Serkan Tutar'dan önemli uyarılar.

Tutar, öğrenileni unutmak, dikkatsizlik ve konsantrasyon eksikliğinin en önemli sebebinin beynin istenildiği gibi beslenmemesinden kaynaklandığını söyledi. Tutar, kahvaltıda protein ve karbonhidrat karışımı bir öğününü beynin çalışmasını kolaylaştıracağını belirtti.
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, beslenmenin beyin üzerindeki etkilerine ilişkin bilgi verdi. Özellikle öğrenileni unutmak, dikkatsizlik ve konsantrasyon eksikliğinin beslenme bozukluğu ile ilgili olduğunu kaydeden Serkan Tutar, "Beynin daha iyi beslenmesini sağlayan besinleri tüketmek sıkıntıları azaltmak veya ortadan kaldırmak için şarttır. Beynimiz, tüketmiş olduğumuz besinlerden almış olduğumuz enerjinin yüzde 20'sini harcamaktadır. Özellikle glikoz beyinin vazgeçilmez besinidir. Önemli toplantılarımız olduğunda, sınav öncesinde veya sınav anında, dikkatimizi toplamamız gereken seminer veya kongreler öncesi beyni glikoz ile beslemek avantaj sağlayacaktır." dedi.
Tutar, beynin iyi beslenmesi için yapılması gerekenleri şöyle açıkladı: "Her zaman belirtildiği gibi kahvaltı etmeden güne başlanmamalıdır. Sabahki açlık durumu nedeni ile beyinin enerji deposu boştur. Genelde gün içerisinde dikkatsiz olan sık hata yapan ve gergin olan bireyler kahvaltı yapmadan güne başlamıştır. Özellikle sabahları kahvaltıda protein ve karbonhidrat karışımı bir öğün tüketmek beynin çalışmasını kolaylaştıracaktır. Bu nedenle sabahları kahvaltıda, tam buğday veya çavdar ekmeği, peynir veya yumurta, süt tüketilmelidir.
Fıstık, ceviz gibi besinler sinirleri güçlendirmeleri nedeni ile uzun sürecek sınav öncesi, seminer veya kongreler öncesi tüketilmelidir.
Fındık, çilek, muz gibi besinler içerisinde mutluluk hormonu olarak adlandırılan seratonin bulunması nedeni ile toplantı öncelerinde tüketilebilinir.
C vitamini vücudumuzun dinç kalması ve beynin çalışması için vazgeçilmez bir besin öğesidir. Bu sebeple mevsimine uygun olarak, koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal, kavun, yeşilbiber, domates gibi C vitamininden zengin besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Sabahları kahve tüketmek artık bir alışkanlık haline gelmeye başladı. 1 fincandan fazla tüketmemeye özen gösterilmelidir. Çünkü daha fazla kahve tüketimi kalp atım ritminde dengesizlik sağlayabilir. Kola ise sabah kahvaltıda kesinlikle tüketilmemelidir.
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra, haftada 3-4 gün fiziksel aktivite yapmak gerekmektedir. Fiziksel aktivite beyne oksijen gitmesini arttırarak beynin daha iyi çalışmasını sağlamaktadır.
Beynimizin istenildiği gibi çalışmasını sağlamak için besin çeşitliliğini sağlamak çok önemlidir. Özellikle ana öğünlerde et, süt, tahıl, sebze-meyve grubundan besin bulundurmak dengeli beslenmek için çok önemlidir. Çünkü beynimizin ve vücudumuzun istenilen performansta çalışmasını sağlamak protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve su alımının yeterli olması gerekmektedir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.