Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluş Şehri Samsun’da Keşfedebileceğiniz En Özel Yerler

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluş Şehri Samsun’da Keşfedebileceğiniz En Özel Yerler
Karadeniz’in günümüzde en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Samsun, Cumhuriyet Dönemi’nde önemli bir yere sahiptir.

Karadeniz’in günümüzde en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Samsun, Cumhuriyet Dönemi’nde önemli bir yere sahiptir. Atatürk’ün Samsun’a ayak basışı ile bir milletinin kaderinin değiştiği noktalar arasında yer alan bu nadide şehir, bu dönem haricinde köklü tarihiyle de dikkat çekmektedir. Tarih severler kadar, doğa severlerin de oldukça ilgisini çekecek güzelliklere sahip olan Samsun, kusursuz bir Karadeniz tatili için tercih edebileceğiniz en güzel şehirlerden biridir.

Tarihle Doğanın Karadeniz’deki Aynası Samsun’u Keşfetmek İsteyenler İçin Birbirinden Güzel Gezilecek Yerler

Her köşesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün ruhunu hissedeceğiniz Samsun, milli duyguların harekete geçtiği, keyifli gezilerin gerçekleştiği ve Cumhuriyet’in ilk adımlarının ilk günkü heyecanı ile hissedildiği şehirler arasında yer almaktadır. Tarihi değerlerinin yanı sıra doğal güzellikleri, şifalı kaplıcaları ve tertemiz sahilleri ile Samsun'da gezilecek yerler her beklentiye sahip konuğuna mükemmel bir Karadeniz tatili vadetmektedir.

 

Bandırma Vapuru (Milli Mücadele Açık Hava Müzesi) Samsun’a gelen ziyaretçilerin ilk gezi duraklarından biridir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kurmaylarını Samsun’a getiren Bandırma Vapuru’nun aslına uygun kopyası Canik İlçesi’nin Bandırma Plajı’nda ziyaret edilmektedir. Müze içerisinde Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşen 1200 kişinin isimlerinin yazılı olduğu duvar dikkat çeken alanlar arasında yer almaktadır. Bir diğer hayranlık uyandıran eser ise İzmir’in kurtuluşunu betimleyen, Türkiye’nin en uzun kabartması olan 300 parçalık seramik kabartma duvarı olmaktadır.

Amisos Tepesi 1995 yılında keşfedilmiş olup tarihi MÖ 3. yüzyıla dayanmaktadır. Hem tarihi bir gezi olanağı hem de mükemmel bir Karadeniz ve şehir manzarasına tanık olma şansı sunmaktadır. Amisos Tepesi’ne çıkmak için kullanılan teleferik ise adeta ayrı bir gezi deneyimi olup, şehri kuşbakışı izlemenize olanak sunmaktadır. Helenistik dönemde yaşadığı saptanan Pontus Krallığı’ndan iki üst düzey kişinin mezarları burada gezilecek en önemli yerler arasındadır. Tepede manzaraya karşı hoş vakit geçirebileceğiniz bir de tesis hizmet vermektedir.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Amisos Tepesi’nden çıkarılan birbirinden değerli eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu alanın yanı sıra Samsun ve çevresinden çıkarılan Tunç, Hitit, Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserler de burada sergilenmektedir. Müzenin en önemli eserlerinden biri Amisos Tepesi’nden çıkartılan Amisos Hazinesi olmaktadır. Pazartesi hariç haftanın her günü Samsun Eski Fuar Alanı içerisinde ziyaret edebileceğiniz müzenin hizmet saatleri, 08.00-17.00 şeklindedir.

Gazi Müzesi Samsun’un hem yerli hem de yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen noktaları arasında yer almaktadır. Kale Mahallesi, Mecidiye Caddesi üzerinde yer alan müze, Cumhuriyet tarihine tanıklık etmek isteyenleri beklemektedir. Jean Lonnis Mantika tarafından 1902 yılında inşa ettirilen ve uzun süre otel olarak kullanılan bina 1940 yılından bu yana müze olarak hizmet vermektedir. Gazi Müzesi ziyareti sırasında Onuncu Yıl Nutku’nun aslını, Bandırma Vapuru’nun maketini ve Atatürk’e ait kişisel eşyaları görülebilmektedir. Pazartesi günleri hariç ziyarete açıktır.

Ladik Gölü çevresinde yer alan ormanları ve dağlar ile birlikte eşsiz bir doğa harikası sunmaktadır. Yüzen adacıkları ile meşhur bu göl, pek çok kuş ve balık türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Samsun gezilecek yerler listesinin en özel noktalarından biri olan Ladik Gölü aynı zamanda olta balıkçılığı ve su kayağı, sörf gibi su sporlarına da olanak sunmaktadır. 870 hektarlık geniş alanı ile doğa gezileri için ziyaretçilerine kucak açan bu noktayı mutlaka keşfetmeniz önerilmektedir.

Ladik Akdağ Kayak Merkezi hem Samsun halkının hem de çevre illerden gelen ziyaretçilerin kış aylarında vakit geçirmeyi en çok tercih ettiği noktalardan biridir. Uzunyazı ve Yemişen Tepeleri arasında yer alan kayak merkezi, farklı zorluk tipinde pistlere sahiptir. 1500 metrelik telesiyeji de bulunan kayak merkezi Ladik Gölü manzarasıyla da hayranlık uyandırmaktadır. Kayak merkezi çevresinde farklı zevklere hitap edebilecek özelliklere sahip konaklama tesisleri bulunmaktadır.

Tekkeköy Mağaraları Samsun’da aynı adı taşıyan köyde yer almaktadır. Mağaranın tarihi Yontma Taş Devri’ne kadar uzanmaktadır. Bu devrin haricinde ziyaretçiler burada Frig ve Hitit gibi Anadolu’nun önemli medeniyetlerinden izlere tanık olmaktadır. 96 bin m² kısmı ziyarete açık olan mağaralar, Karadeniz’in en eski yerleşim bölgesi unvanına sahiptir. Restore edilmiş bir Rum Evi ise 2014 yılından bu yana Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi olarak hizmet vermektedir. Bu müze Türkiye’nin ilk imitasyon müzesidir.

Samsun’da Damaklarda İz Bırakan 7 Lezzet Durağı

Ve Döner, Samsun’da döner yemek isteyen ziyaretçilerin ilk durağıdır. 2 gün dinlendirdiği etten döner hazırlayarak misafirlerine bu eşsiz lezzeti sunan işletmede kişi başı fiyatlar 30 TL – 45 TL arasındadır.

Adres: Cumhuriyet Mh. 23. Sk. No: 3/A Atakum, Samsun 55200 Türkiye

Gülhan Restoran dinlendirici bahçesi ve Türk Mutfağı’ndan seçkin lezzetleri ile şehrin en iyi restoranları arasında yer almaktadır. Kişi başı fiyatlar 30 TL – 94 TL arasındadır.

Adres: Samsun-Bafra Karayolu 17.km Atatürk Bul. Körfez Mah. No:125 Atakum/Samsun, Samsun 55100 Türkiye

Pamuk Kardeşler Samsun’da deniz ürünleri konusunda en iddialı işletmeler arasında yer almaktadır. Kişi başı fiyatlar 50 TL – 100 TL arasındadır.

Adres: Baruthane, Batıpark Dolgu Sahası No:67, 55070 İlkadım/Samsun

Venn Restaurant seçkin atmosferi ve şık sunumları ile dikkat çekmektedir. Türk ve Avrupa mutfaklarından lezzetler sunan işletmede kişi başı fiyatlar 40 TL – 80 TL arasındadır.

Adres: Cumhuriyet mah, Adnan Menderes Blv. No:313, 55200 Atakum/Samsun

Et Atölyesi Kebap & Steakhouse kendine has marine biçimleri ile etlere lezzet katan bir işletmedir. Lokumu ve hamburgeri oldukça beğenilen restoranda iki kişi fiyat ortalaması 70 TL – 120 TL’dir.

Adres: Cumhuriyet, ETAŞ yanı, Lozan Cd. No:1, 55200 Atakum/Samsun

Fevzi'nin Yeri Gurme deniz manzarası ile ön plana çıkan bir işletmedir. Deniz ürünlerinin yanı sıra balık tercih etmeyenler için farklı alternatifler de sunan ve ara sıcakları da oldukça beğenilen işletmede iki kişi ortalama fiyatlar 130 TL – 170 TL şeklindedir.

Adres: Baruthane Mah. Batı Park, Samsun Türkiye

Zevahir Restoran kendine has lezzeti pidburger ile meşhur bir işletmedir. Zengin menüsü ile ön plana çıkan işletmede kişi başı fiyatlar 30 TL – 65 TL arasındadır.

Adres: Derebahçe Mah. Maçka Caddesi No: 2 Göztepe Geçiti, Samsun 55060 Türkiye

Mustafa Kemal Atatürk’ün ayak basışı ile yeni bir devrin başladığı şehir Samsun, Karadeniz’in hem gezilecek yerler hem de tadılacak lezzetler yönünden en zengin şehirlerinden biridir. Her zevke uygun seçenekler sunan Samsun Gezi Rehberi ile siz de mükemmel mekanlar keşfedebilir ve şehrin en güzel noktalarını sayfamızdan geniş bilgi edinerek gezebilirsiniz.

Samsun’da Doyurucu Lezzetler Sunan En İyi Kahvaltı Mekanları

PECKO Pastanesi şehirde serpme kahvaltı için zengin seçenekleri ve alternatifleri ile ön plana çıkan bir işletmedir. Az, orta ve büyük seçenekleri ile farklı boyutlarda kahvaltılar edebileceğiniz işletmede iki kişi fiyat ortalaması 80 TL – 120 TL arasındadır.

Adres: Şehir Mustafa Zıvalı Bulvarı, No:28/A İlkadım/SAMSUN Atasam Hastanesi Karşısı, Samsun Türkiye

Her Daim Müdavim tahta masaları, kareli örtüleri ve sıcak sunumu ile keyifli bir sabaha uyanmanıza olanak sunmaktadır. Serpme kahvaltıda doğal ürünler tercih eden işletmede kişi başı fiyatlar 40 TL – 50 TL arasındadır.

Adres: Güzelyalı Mh Adnan Menderes Blv No135 Atakent, Atakum, Samsun 55200 Türkiye

Mado Samsun Atakum tüm Türkiye’de lezzetleri ile ün salmış bir işletme olup, Samsun’da da kahvaltı için en çok tercih edilen mekanlar arasında yer almaktadır. Farklı kahvaltı tabağı seçeneklerinin yanı sıra Pazar günleri brunch hizmeti verilmektedir. Fiyatlar kişi başı 50 TL – 80 TL arasındadır.

Adres: Cumhuriyet, No:, 15. Sk. No:5, 55200 Atakum/Samsun

Sevgi Cafe deniz manzarasına karşı lezzetli bir kahvaltı yapmak isteyenler için en ideal adresler arasında yer almaktadır. Serpme kahvaltısı bulunan işletmede kişi başı fiyatlar 30 TL – 40 TL arasındadır.

Adres: Sahil Cad, Samsun Türkiye

Usluoğlu zengin kahvaltısı ile hem hafta içi hem de hafta sonu en özel anlarınıza ev sahipliği yapmaktadır. İki kişi fiyat ortalaması 50 TL – 60 TL şeklindedir.

Adres: No:148 Ilkadim Baran Plaza köşesi, Samsun Türkiye

Petek Kahvaltı ve Ev Yemekleri el yapımı ekmekleri, büyük porsiyonları ve lezzetli menemeni ile misafirlerini ağırlamaktadır. Sabah kahvaltılarında Samsun’un vazgeçilmez yerlerinden biri olan Petek’te iki kişi fiyat ortalaması 55 TL – 65 TL arasındadır.

Adres: Karadeniz Caddesi no:101 /d Adalet mahallesi, Samsun 55060 Türkiye

Çamlıdağ Kahvaltı Salonu aynı zamanda bir şarküteri olup, bu bölümden seçtiğiniz ürünlerle kahvaltı yapmanıza olanak sunmaktadır. Kendi zevkinize göre kurduracağınız sofranız için kişi başı fiyatlar 15 TL – 50 TL arasındadır.

Adres: Cumhuriyet Mah. Alparslan Blv. No:14 Türkiş ptt karşısı, Samsun 55200 Türkiye

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.