Türk Kültürünün Bir Parçası Kıl Çadır

Türk Kültürünün Bir Parçası Kıl Çadır
Sizlere bu yazımızda kıl çadır hakkında bilgiler vereceğiz. Kıl çadır; Osmanlı İmparatorluğu zamanından beri kullanılmış ve günümüze kadar gelmiş nostaljik olma özelliği olan çadır türüdür.

Sizlere bu yazımızda kıl çadır hakkında bilgiler vereceğiz. Kıl çadır; Osmanlı İmparatorluğu zamanından beri kullanılmış ve günümüze kadar gelmiş nostaljik olma özelliği olan çadır türüdür. Türk kültürünün değişmez bir parçasıdır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında sıkça kullanıldığı gibi Türk gelenek ve göreneklerini yaşatmak için hala kullanılmaktadır. Kıl çadırı genelde göçebe hayatı yaşayan ve devamlı göç eden Yörükler kullanılırlar. Gitmiş oldukları her yere kıl çadır kurup hayatlarına devam ederler. Türk kültürünün nostaljik çadırları arasında bulunan kıl çadır günümüzde de farklı konseptler de kullanılıyor.

Kıl Çadırın Özelikleri Nelerdir?

Kıl çadır nostaljik bir çadır olma özelliğinin yanı sıra daha fazla özellikleri bulunan çadır çeşididir. Kıl çadırının belli başlı özelliklerinin neler olduğu hakkında bilgi verelim.

  • Çadırın içi kış ayında sıcak oluyor.
  • Çadırın içi yaz aylarında ise tam tersi serin oluyor.
  • Zararlı olan haşereler ve yılan gibi hayvanlar kıl çadırlarına girmiyorlar.
  • En önemli özelliği ise fırtınalı ve yağmurlu havada yağmur suyu kıl çadırların içerisine girmeme özelliği vardır.

Yağmur suyu kıl çadıra girmediği gibi kar suyu da çadırın içerisine girmemektedir. En önemli özelliklerinden bir tanesi ise ortama tarihi bir hava vermesidir.

Kıl Çadır Modelleri Hakkında

Ülkemizde hala üretimi olan kıl çadırları ebatlarına ve boylarına göre üretilmektedir. Kıl çadırların değişik modelleri bulunuyor. Eski zamanlardan beri yaylalarda kullanılmış olan ''oba kıl çadır'' oldukça meşhur kıl çadır modelidir. Bu üretilen kıl çadır modelleri farklı amaçlarla kullanıldığı için farklı boyutlarda oluyor. Genel olarak kıl çadırların tercih edildiği yerler soğuk ve yağış alan yerler oluyor. Burada tercih edilmesinin nedeni yağmur ve kar suyuna karşı dayanıklı olmasıdır. Kıl çadır ürünlerine göz atmak için sitesine bakınız.

Kıl Çadırların Kullanıldığı Yerler

Eskiden beri çoğunlukla göçebe hayatı yaşayan Yörüklerin kullandığı kıl çadırlar günümüzde farklı alanlarda kullanılıyor. Günümüzde kullanılan kıl çadırlarının hangi modelde ve hangi amaçla kullanıldıklarını anlatalım.

  • Yörük kıl çadırı genellikle düğünlerde, şenliklerde kullanılıyor. Bu çadır çeşidinin modelleri isteğe göre farklı olabiliyor.
  • Otağ kıl çadır modeli ise restoranların kullandığı kıl çadır modelidir. Restoranlar mekanlarına daha güzel bir hava vermek ve ilgi çekmek için bu modelleri kullanırlar. Otağ kıl çadırları turistik olan mekanlarda da tercih edilen modeller arasında yer alıyor. Otağ kıl çadırının kurulumu kolaydır.

Daha süslü modelleri bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında kullanılan otağ kıl çadırı padişah çadırı olarak biliniyor.

Kıl Çadırların İmalatı ve Kurulum Aşamaları Hakkında

Günümüzde farklı organizasyonlarda kullanılan kıl çadırların imalat aşaması önemlidir. Kıl çadırları keçi kılından yapılır. Bazen makine bazen ise el dokumacılığı yapılarak işlenir.

Kıl Çadırları Fiyatları Hakkında

Kıl çadırlarının fiyatları modeline göre ve ebatlarına göre değişkenlik gösterir. El dokumacılığı ile yapılan kıl çadırları makineye göre daha pahalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.