“Türk erkekleri tütün kaynaklı ölümlerde dünya ikincisi”

“Türk erkekleri tütün kaynaklı ölümlerde dünya ikincisi”
Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Saliha Ercan, Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulundu.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Saliha Ercan, “Sigara içenler Kovid-19, zatürre gibi hastalıklara yakalandığında daha ağır bir hastalık süreci geçiriyorlar. Bu nedenle ülkemizde sigara içenlerin bu konuda dikkatli olması ve nikotin bağımlılığından kurtulma süreçlerini kararlılıkla öne çekmeleri gerekiyor” dedi.

“Akciğer kanserinde vakaların yüzde 60’ına ileri evrede tanı konuyor”
Uzm. Dr. Ercan, “Sigara dumanında bulunan 4 binden fazla kimyasal maddenin 80’den fazlasının kanser yapıcı özelliği bulunuyor. Akciğer kanserine yakalanan her 10 hastadan 8’nin sigara kullanıcısı olduğu biliniyor. Sinsi bir hastalık olan akciğer kanserine yüzde 60-70 vakada ancak ileri evrede tanı konulabiliyor” şeklinde konuştu.

“KOAH’ın yüzde 90 sebebi sigara”
Sigaranın sebep olduğu zararlardan bahseden Uzm. Dr. Saliha Ercan, “Günümüzde en ölümcül dördüncü hastalık olan KOAH’ın yüzde 90 sebebi sigaradır. Koroner kalp hastalığına bağlı ölümlerin yüzde 10-30’undan sigara sorumludur. Günde 1-4 arası sigara içimi ve hatta pasif sigara içicisi olmak bile kalp ve akciğer hastalıklarına yakalanma riskini artırmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Alzheimer riskini de artırıyor”
Sigara kullananlarda gırtlak kanseri, prostat kanseri ve mesane kanseri görülme sıklığı belirgin şekilde arttığını işaret eden Uzm. Dr. Ercan, “Midede gastrit, ülser ve mide kanseri riskini artırmaktadır. Hamilelikte sigara içiminin bebeğe zararlı olduğu kesin kanıtlanmıştır. Sigara içenlerde Alzheimer hastalığına yakalanma ve inme riski artmaktadır. Kısırlık, erken doğum, erken menopoz riski artmaktadır. Gün içinde yorgunluk, halsizlik, stres ve uykusuzluk görülebilir. Sigaranın ciltte kırışıklık, dişlerde sararma ve ağız içinde kötü koku oluşumu gibi estetik zararları da mevcuttur. Her yönden sağlığımıza zararı olan sigara için söyleyebileceğimiz tek şey, ‘sigarayı bırak hayatı bırakma’ olacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.