TOPLUMUN KANAYAN YARASI UYUŞTURUCU

TOPLUMUN KANAYAN YARASI UYUŞTURUCU
Uyuşturucu kullanımı ve satışının artış göstermesi toplumsal bir yara olarak karşımızda duruyor

KULLANICI PROFİLİ
Uzmanlar, belli bir genellemenin mümkün olduğunu, bu genellemenin tüm bireylere indirmenemeyeceğini fakat bir tanı ve tanım için de gerekli olduğunu söylemekteler. Maddi durum noktasında, çocukların zengin ya da fakir ailelerden olması çok büyük bir fark oluşturmamakta. Benzer koşullarda, benzer sosyal şartlarda bulunmasalar da benzer ruh halleri, benzer sıkıntılar daha etkili olmakta kullanım hususunda.Olsa olsa, kullanılan uyuşturucu maddenin ismi değişmekte, maddi güce bağlı olarak...

Ebeveynlerden Birinin veya İkisinin Ölümü veya Boşanmış Olmaları

Anne babadan birinin erken ölümü, geride kalan ebeveynin daha dikkatli olmasını gerektirmekte. Boşanmış ailelerin çocukları da uyuşturucu kullanımı noktasında bir potansiyel taşır.Hele ayrılan eşler, iki ayrı aile kurduklarında, çocuk kendini parçalanmış bir ailenin ferdi olarak görüp, içine düştüğü bunalımı uyuşturucuyla giderme yoluna gidebilir. Bu gibi durumlarda çocuğun birlikte olduğu arkadaşları kesinlikle araştırılmalı, okuluyla bağlantının da diri tutulmasının elzem olduğu unutulmamalı. Eve geliş gidiş saatleri, hatta iştahındaki değişme bile kesinlikle izlenmeli. Birden bire çok su tüketmeye başlamışsa, şekerli şeyleri tüketmesi aşırı görüntü kazanmışsa, bu durumlar da tehlike sinyali sayılmalı.

Ebeveynlerden Birine Tutkulu Sevgi ve Dövme Yaptırma
İşin uzmanları, uyuşturucu kullanan gençler arasında yapılan araştırmalardan bazı bulgular elde ederek, kullanıcı profiline katkı yapmaktalar. Yine belirttikleri gibi bu genellemeler, sadece kolaylık sağlamak için yapılmakta, tüm bireyleri bağlar nitelikte bulunmamaktadır. Araştırmalar, dövme yaptıran bireylerde kullanım oranının da başlama durumunun da daha fazla olduğu, baskın olduğu yönünde. Gençler özellikle anne figürünü abartmakta, genellikle de ya annelerinin adını, anne sevgisini özetleyen cümle veya cümleleri, hatta annelerinin fotoğraflarını dövme yaptırmaktalar.

Tutkulu Bir Hayvan Sevgisi
Yine kullanıcı profili genellemerine göre, uyuşturucu kullanan gençler, tutkulu, hastalıklı bir şekilde göze çarpan hayvan sevgisi sergilemekteler. Özellikle köpek sevgisi ve yabani sayılacak cinslerinin sevilmesi, başat özellik olarak göze çarpmakta. Bu, hayvan sevgisi olmaktan da öte, beslenen hayvanı dış dünyaya karşı bir direnç, içe düşülen yalnızlık duygusundan kurtulma hali olarak tezahür etmekte. Çocuk, köpeğinin diğer arkadaşlarınınkinden daha yırtıcı, daha saldırgan olmasını sosyal bir statü saymakta. Ha keza, hayvan sevgisinden farklı olduğunu, köpeklerini diğer hayvanlara saldırtarak da gösterirler. Çünkü olan, bir hayvan sevgisi değil, argo tabirle bir "hava atma", güç gösterme aracıdır.

Normal Topluma Gösterilen Uyumsuzluk Başlangıçları
Uyuşturucun zihinde yaptığı tahribatın kalıcı olabileceğine vurgu yapan uzmanlar, uzun veya kısa süreli kullanımlarda bile müptelaların huylarının değiştiğini, toplumsal uyumlarının bozulduğunu söylemekteler.Karakterde ve ruhsal durumda tamiri zor tahribatlar oluşarak, uyuşturucu kullanan gençler uyumlarını yitirmekte, başka türlü uyum geliştirmekteler. 

Karakter olarak sosyopatlığa, davranış olarak da psikopatlığa varan bir seyir izleyerek uyum olayından uzaklaşmaktalar.Zamanla "yok" kelimesi literatürlerinden çıkıp, sosyopat bir karaktere meylederek, ebeveynler ya da para alınabilecek kişiler bunaltılmaya başlanır. Haberlerini okuduğumuz, anne-baba darpları, hatta ölümle sonuçlanan ebeveyn tartışmaları, bu, çocukta oluşlan sosyopat ruh halinin sonucudur. 

KENDİLERİNE AİT BİR DİL GELİŞİR
Uyuşturucu kullananlar, ayrı bir dil, literatür de geliştirmişlerdir. Beyaz, ot, şişe yapmak, kova yapmak ve benzeri tabirlerle, toplumun gerçek anlamını bildiği, kullanıcıların ise o gerçek anlama başka bir yükleme yaptığı yeni bir dil gelişmiştir adeta. Emrah ŞAHİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum