• BIST 105.964
  • Altın 162,960
  • Dolar 3,9325
  • Euro 4,6364
  • Samsun 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 12 °C
  • 'SORUN KALMADI KENDİMİ İYİ HİSSEDİYORUM'
  • 4 FUTBOLCU TAKIMDAN AYRI ÇALIŞTI
  • Hedef 3 Puan
  • 'SORUN KALMADI KENDİMİ İYİ HİSSEDİYORUM'
  • 4 FUTBOLCU TAKIMDAN AYRI ÇALIŞTI
  • Hedef 3 Puan

TİRİT SEZONU BAŞLADI

TİRİT SEZONU BAŞLADI
Soğuk havaların lezzeti "tirit"in sezonu başladı

Samsun ve yöresinde kaz etinden yapılan "tirit" sofralarda yerini almaya başladı

Samsun yöresinde kaz etinden yapılan tiritin sezonu havaların soğumasıyla başladı.Bölgede yetiştirilen kazlar, havaların soğumasıyla kilo alıp etleri yağlanınca odun ateşinin karşısında damak çatlatan lezzete dönüşüyor. Havza ilçesindeki tesislerde, evlerinde tirit yapma imkanı bulamayan müşterilere günler öncesinden randevu verilerek adeta ziyafet sunuluyor.Odun ateşinin önüne asılan kazlar, iki saatte pişiriliyor ve kazdan akan yağa bandırılan yufka parçaları, bulgur pilavı ve kaz etiyle konuklara ikram ediliyor.

"1,5 ay randevusunu bekleyen var"
Kaz asma usulüyle tirit pişirilen bir tesisin sahibi Mustafa Cendek, tiridi geleneksel yöntemlerle hazırladıklarını belirtti.Ekim ayı itibariyle tirit yapmaya başladıklarını söyleyen Cendek, şunları dile getirdi:"Havalar soğuyunca tirit sezonu başlıyor. Nedeni kaz etinin bu aylarda yağlanmaya başlaması ve daha lezzetli hale gelmesi. Hemşehri gecelerinde burada bir araya geliyorlar. Tiridimizin esas özelliği muhabbettir. Dostlar arkadaşlar bir araya gelir muhabbet eder. Randevulu çalışıyoruz çünkü kazın hazırlanma ve pişme süresi uzun. Müşterilerimiz telefon üzerinden randevu alarak geliyorlar. Yoğun olduğumuz zaman bir ay bile randevusunu bekleyen var. Hatta bir buçuk ay. Müşterilerimizin bazıları da bir ay önceden yerlerini ayırtıyorlar ve bekliyorlar."Cendek, iyi bir tiridin odun ateşi karşısında pişmesi gerektiğini vurgulayarak, "İyi bir tiridin özelliği kazın yağlarının ağır ağır pişerek tavaya inmesi ve yağın bu tavada iyice yanması. Kaz ateşin önüne asılacak, yağ tavaya inecek ve yanacak. Tiridin aslı bu. İyi bir tirit yaklaşık bir buçuk saatte pişiyor. Şu an sezon 200 liradan açıldı. Eğer kaz fiyatları artmaz ise bu fiyattan devam edeceğiz." dedi.Kasım ayından itibaren işlerinin daha da yoğunlaşacağını ve sezonun mart sonu biteceğini belirten Cendek, bir sezonda 700-800 kaz sattıklarını sözlerine ekledi.Müşterilerden Öner Aydın, işleri nedeniyle İzmir'den geldiğini belirterek, "Tirit televizyon ve basında dikkatimizi çekti. Kars'ta yapıldığını biliyordum ama Samsun Havza tarafında yapıldığını yeni duydum. Hazır gelmişken denemek istedim." diye konuştu.AA

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR İÇİN GAZA BASTILAR13 Kasım 2017 Pazartesi 13:40
  • YAĞIZ BEBEK İLACINA KAVUŞTU12 Kasım 2017 Pazar 13:06
  • BALKAN TÜRKLERİ ATATÜRK'Ü DUALARLA ANDI12 Kasım 2017 Pazar 12:36
  • 10 KASIM’DA EN ÖZEL KAREOGRAFİ11 Kasım 2017 Cumartesi 13:53
  • EKMEK VE YÖRESEL LEZZETLER PAZARI09 Kasım 2017 Perşembe 13:35
  • NOSTALJİK KAHVEHANE05 Kasım 2017 Pazar 12:45
  • 60 YILDIR AYNI MESLEKTE05 Kasım 2017 Pazar 12:40
  • KÜLTÜREL DEĞERLERLERİN TANITILMASI05 Kasım 2017 Pazar 12:00
  • BAKIRLA GEÇEN ÖMÜR02 Kasım 2017 Perşembe 13:40
  • Ambarköy Açık Hava Müzesi02 Kasım 2017 Perşembe 13:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim