Tıbbi Cihaz Üretiminde Envanter Çalışması Başladı

Tıbbi Cihaz Üretiminde Envanter Çalışması Başladı
Samsun'da 'Yerli Tıbbi Cihaz Sektörünün Bugünü ve Geleceği' konulu toplantıda konuşma yapan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof.Dr. Özkan Ünal, "Türkiye'de hangi firma, nerede, ne üretiyor?

Tıbbi cihazda böyle bir envanterimiz yok. Kurumumuzda 2-3 ay önce bu durumla ilgili bir çalışma başlattık. Önce envanteri çıkartmak durumundayız" diye konuştu.

Samsun Valiliği koordinatörlüğünde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 'Yerli tıbbi cihaz sektörünün bugünü ve geleceği' konulu toplantı Sheraton Otel'de düzenlendi. Toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Uzm. Dr. Zafer Çukurova, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof.Dr. Özkan Ünal, Samsun, Çorum, Tokat, Amasya, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon illerinin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterleri, il sağlık müdürleri, öğretim üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı. 

Toplantıda açılış konuşması yapan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal, "Bununla ilgili düşünceler ve gayretler olmuş ama henüz daha neticeye ulaşmış bir çalışma mevcut değil. Kurumda biz bir 2-3 ay evvel bu durumla ilgili bir çalışma başlattık ve 'Türkiye'de hangi firmamız nerede hangi tıbbi cihazı üretiyor konusunda çalışmalarımız sürüyor. Bu bittiğinde en azından ortaya bir fotoğraf çıkmış olacak. Envanteri bilmiyorsanız ne üreteceğinizi bilemezsiniz. Hedefi belli olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. Şimdi bizim tıbbi cihazda durumumuz birazcık da olsa bu. Önce envanteri çıkartmak durumundayız. Onun için tıbbi cihaz sektöründen de bu konuda katkılarını bekliyoruz. Çünkü kurumsal olarak aradığımız zaman biraz tedirgin oluyorlar. 'Denetleme mi var' diye bilgi vermekte çekinebiliyorlar. Hayır, bu bir denetleme değil. Eğer bu envanteri çıkarabilirsek resmi daha net daha doğru olarak görmüş olabileceğiz." diye konuştu. 

Prof.Dr. Özkan Ünal, Ürün Takip Sistemi çalışmasının TÜBİTAK’la beraber devam ettiğini de dile getirerek, "Bu yazılım bittiğinde nasıl ilaç takip sisteminde ilaçlar üreticiden eczaneye kadar takip ediliyorsa. Tıbbi cihazda da üreticiden bu sefer uygulanan kişiye kadar hedefleniyor. Böyle bir takip sistemi ve yazılımı çalışmaları devam ediyor. Bu yazılımlar kayıt bazında bitmek üzere. Hem kozmetikte hem de tıbbi cihazda kayıt aşamasında çalışmalar bitmek üzere. Dünyada bunun başka bir örneği yok." diyerek konuşmasını sonlandırdı. Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.