Terme’de Koruma Alanları Mercek Altında

Terme’de Koruma Alanları Mercek Altında
Terme Belediye Başkanı Şenol Kul’un talebi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ekipleri Terme ilçesinde doğal sit alanlarının incelenerek yeniden tespit edilmesi için çalışmalar yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Özel Çevre ve Koruma Bölgeleri Şube Müdür Vekili Hakan Yeşil, Şehir Plancısı Filiz Zorlu Koman, Biyolog Mustafa Uzun ve Samsun Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdür Vekili Said Aydın Terme İlçesinde doğal sit alanlarının özel çevre koruma bölgeleri açısından incelenmesi için çalışmalar yaptı.

ENDEMİK AÇIDAN İNCELEMELER YAPILACAK

Hazırlanan rapor sonuçlarına göre ilçede korunması gereken bir değer varsa bu alanların korunması için belediye olarak hassasiyet göstereceklerini belirten Terme Belediye Başkanı Şenol Kul “ilçemizin Gölyazı Mahallesinde 1. derecede doğal sit alanı bulunmaktadır. Mevcut alanlarımızda ve sahil bandının tamamı olmak üzere diğer alanlarda yapılacak inceleme ve bilimsel verilere çıkacak sonuçlar ilçemizin geleceğinin şekillenmesinde önemlilik arz etmektedir. Her mevsime göre flora, fauna ve endemik açıdan incelemeler yapılacak. Alınan bilimsel değerlerin raporlaması SİT alanı ya da çevre koruma bölgeleri ilan edilecek yerler yeniden belirlenecek. Çıkacak sonuçlara göre çıkacak alanların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için tedbirler alıp bu alanları koruyacağız" dedi.

HEBA ETTİRMEYECEĞİZ

İlçenin hava fotoğrafları ile ziyaretçilere ilçe hakkında bilgiler veren ve kurulması planlanan kömürlü termik santral konusunda önemli uyarılarda bulunan Başkan Kul “İlçe halkımızla bir bütün halinle kömürlü termik santralin ilçemizde kurulmaması gerektiğini her ortamda belirttik. Birinci derece doğal SİT alanı, yaban hayatı koruma alanı, endemik bitki ve kuş türleri ile orman arazilerin bulunduğu bölgemizi heba ettirmeyeceğiz.” Şeklinde konuştu.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK ÇALIŞTAYI YAPILACAK

Kanun ve yasalar çerçevesinde bilimsel çalışmalar ışığında santrale karşı çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekleyen Kul “İlçemizde 14 Mayısta Terme’de Biyolojik çeşitlilik çalıştayı düzenlenecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk başta olmak üzere Ondokuz Mayıs Üniversitesinden çok sayıda hocalarımız çalıştay programımıza katılacak. Yine İlçemizde Tabiat Parkı kurulması için çalışmalar başladı. İlçemizdeki bu kadar önemli değerlerin ve potansiyelin yanında santral olamaz. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Benim başaracağımızdan hiçbir endişem yok"  Açıklamasında bulundu.

Doğal yapısı nedeniyle bir yıl içindeki 4 farklı dönemde bu gözlemlerin yapılacağını belirten Bakanlık yetkilileri çalışmaların 1 yıl boyunca periyodik olarak devam edeceğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.