Terme Belediyesi’nden ikinci ayıp

Terme Belediyesi’nden ikinci ayıp
Samsun İş-Kur Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz aylarda bünyesinde engelli kişi istihdam etmediği için 500 bin TL ceza kesilen Terme Belediyesi'nin bu parayı İş-Kur'a ödemediği ortaya çıktı

Geçtiğimiz ay içerisinde Engelliler Haftasında Karadeniz Engelliler Federasyonu (KEF) Başkanı Selman Saruhan bir basın toplantısı düzenlemiş ve Karadeniz Bölgesi'nde engelli vatandaşların istihdamına yönelik çarpıcı bir araştırmanın sonuçlarını kamuoyuna açıklamıştı. Saruhan, yaptığı araştırmada 18 ilin İş-Kur Müdürlükleri'ne dilekçe göndererek Karadeniz Bölgesinde faaliyetlerini sürdüren çeşitli kamu kurum ve kuruluşların bünyelerinde ne kadar engelli vatandaşı istihdam edilmesi sağlanmış ve bu kurala uymayanlara İş-Kur müdürlükleri tarafından ne kadar ceza-i işlem uygulandığını öğrenmek istemişti. Saruhan, 18 il İş-Kur Müdürlüğü'nden 9 ilden cevap gelmediğini cevap gelen iller arasında 6 ilde toplam 745 bin 143 TL ceza-i işlem uygulandığını açıklamış ve bu iller arasında Terme Belediyesi'ne bünyesinde engelli istihdam etmediği için kesilen ceza miktarının 500 bin TL olduğunu ve bu rakamın kabul edilmez olduğunu söylemişti.
BORÇ MECLİS GÜNDEMİNDE
Geçtiğimiz ay içerisinde konuyla ilgili manşetten duyurduğumuz haber Terme Belediye Meclisi'nin gündeminde de geniş yankı buldu. Meclis görüşmelerinde borcun ödenmediği ortaya çıkarken meclis üyeleri borcun ödenmesine yönelik adımların atılması ve Belediye bünyesinde engelli vatandaşların istihdamına yönelik acil adımların atılması gerekildiği muhalefet meclis üyeleri tarafından vurgulandı.
BAŞKAN İSTİFA ETMELİDİR
Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz KEF Başkanı Selman Saruhan Terme Belediye Başkanı Salih Yirmibeşoğlu'nun acilen istifa etmesi gerektiğini savundu. Ödenmeyen borcun yasalara uymayan Başkan Yirmibeşoğlu'ndan tahsil edilmesi gerektiğinin altını çizen Saruhan “Unutmayalım ki normal bir insanının engelli olma ihtimali var. Engelli vatandaşlarımızın haklarına saygı duymamız gerekiyor ve vatandaşların bu konuda duyarlı olması gerekiyor “dedi.
UMARIM UNUTULMAYIZ
Altı Nokta Körler Derneği Samsun Şube Başkanı Aynur Yiğit'de kamu kurum ve kuruluşların duyarsızlığından yakındı. Yiğit Samsun'da 3 bini aşkın görme engelli kişinin olduğunu anımsatarak “Şu ana kadar yetmiş kadar kardeşimiz istihdam edildi. Yasalar ve teşviklere göre özel veya devlet kurumları personel kadrosunun yüzde 3'lük kısmını engellilere ayırmak zorunda. Biz dışlanmak veya keyif bağışlar gibi iş istemiyoruz. Kurumlardaki yasal zorunluluk olan engelli kadrosunda yer almak istiyoruz“şeklinde konuştu.
Zekeriya FIRAT