TERME AMAZONUN BAŞKENTİDİR

TERME AMAZONUN BAŞKENTİDİR
Samsun’un Terme İlçesinde İlçe ile özdeşleşen savaşçı Amazon Kadınları efsanesinin uluslararası düzeyde tanıtılması ve ülke turizmine kazandırılması amacı ile son günlerde kamuoyunda yapılan...

Açıklamalara desteklerini göstermek için ilçenin sivil toplum örgütleri pankart açarak açıklamalarda bulundular. Toplantıya katılan Terme Belediye Başkanı Şenol Kul “Bu bizim kültürümüzün alternatifi değil zenginliğidir, Terme Amazonun Başkentidir.” Dedi.

Terme ilçesinde Amazon efsanesinin turizme kazandırılması amacı ile yapılan çalışmalara ilçesinin sivil toplum örgütlerinden tam destek geldi. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul’unda destek verdiği toplantıya İlçenin sivil toplum örgütleri yöneticilerinin yanı sıra dernek ve oda başkanları ile Terme’li bayanlar katıldı.

İlçede  Amazon heykeli önünde toplanan Terme’liler Geçmişini yitiren Geleceğini bitirir, Termeliyiz Amazonuz, Amazonlar Thermodondan çıkmıştır, Amazonlar tarihsel bir mirastır, Amazonlar Gerçektir panklartları açarak “Amazon büyülü bir sözcük. Amazonların M.Ö 12.yy da Terme’de yaşadıkları ve Terme’nin Amazonların başkenti olduğu bilinmektedir. Biz Termeliyiz, Amazon kadınlarıyız. Ata bineriz. Cirit atarız. Belirlediğimiz hedefi yay kullanıp ok atarak tam 12 den vururuz. DNA larımız da Amazon kanı taşırız.” diyerek bu konuda yapılacak çalışmaların her zaman destekçisi olacağız. Dediler.

Konu ile ilgili Basına açıklamada bulunan Terme Belediye Başkanı Şenol Kul

Amazonlar Thermodon dan Çıktı

Amazon kültürü bu toprakların bir rengidir. Bu renk hiçbir şekilde günlük, yüzeysel tartışma, çekişme ve siyasete alet edilemez. Yanlış bulabilirsiniz kızabilirsiniz ama tarihi yok sayamazsınız. Tarih bize ait değil biz tarihe aitiz. Tarih bizle başlamadı bizle de son bulmayacak. Amazonlar tarihsel bir mirastır. Bu milli mücadele tarihinin alternatifi olmadığı gibi milli mücadele ruhuna da aykırı değildir. Amazonlar kadın şavaşçılar olarak M.Ö. 2000-1200 yılları arasında tarih sahnesine çıkmışlardır.

Antik kaynaklardan Bodrumlu Heredot Tarihinde, İzmirli Homeros un İlyadasın da Amasya’lı Strabonun  Anadolu coğrafyasında Amazonlardan bahsedilmektedir.

Heredota (M:Ö 484-425) göre Amazonlar Thermodon (Terme) Çayının Karadeniz e döküldüğü noktada Themyscira şehrinde yaşadılar. Terme ismi buradan gelmektedir.

Truva savaşlarında Truvalılarla birlikte Yunanlılara karşı savaştıkları Homerosun İlyadasın da anlatılıyor. Bilindiği gibi Alman Henrick Schiliman Truvayı Homerosun ilyadasına dayanarak 1871 bulup ortaya çıkardı. Truvayı yok mu sayacağız efsanemi diyeceğiz?

Amasyalı çoğrafyacı Strabon (M:Ö 64- M:S 24) Amazonların ülkesi olan Themyscira dan ayrıntılı bir şekilde bahsetmektedir.  “Themyscira bir ovadır, bir tarafını deniz yalar ve kentten yaklaşık altmış stadia uzaklıktadır ve diğer taraftan güzel ormanlarla ve kaynakları dağın içinde bulunan küçük akarsularla kaplı dağlık bir arazi ile çevrilidir. Böylece bütün bu akarsularla beslenen Thermodon nehri ova boyunca akar”. Termeye gelin  bu tarife göre hiç kimseye sormadan betimlenen yeri hemen bulun.

Dünyanın en büyük nehri Amazon da İspanyol kâşif Orellane nin o bölgede savaşcı kadınara rastlaması nedeni ile Amazon diye isimlendirilmiştir.

Dr. Jeannıne Davis Kımball Kırımın kuzeyinde Kiev yakınlarında kurganlarda inceleme yapar. Kurganlarda saklanan bazı kemik örneklerinden alınan DNA örnekleri Almanya Mainz da bir laboratuarda incelenir ve savaş aletleriyle gömülü  bu savaşçıların kadın oldukları anlaşılır. Dr. Davıs Kımball da Amazonların Terme den  Kırıma gittiklerini söylemektedir.

Rus bilim adamı ve  UNESCO nun Krasnador temsilcisi Vitaly Litvin tarafından yazılan, İngilizce ve Rusca olarak Berlinde basılmış ve henüz Türkçeye çevrilmemiş olan “Amazonların Yurdu” kitabında da Thermidon ırmağı kıyısındaki Themyscira (Terme) Amazonların başkenti olarak gösterilmiştir.

Terme isminin Türkçe karşılığı var mıdır? Samsun gibi Ankara gibi Antik ismin değişimi sonucu ortaya çıkmıştır. Thermodon dan gelen antik bir yerleşim olan Terme’de antik çağlarda yaşayan bir kültürü nasıl yok kabul ederiz. Bu bizim kültürümüzün alternatifi değil zenginliğidir. Korkmayalım tarihe karışmış bir kültür güçlü ve dimdik ayakta duran Türk kültürünü etkileyemez. Samsun bir meşale şehridir. Milli mücadelenin başladığı yerdir. Bu ruhu kimse inkar da edemez yok da edemez.

Tarihi sorgulayalım ama yargılamayalım. Atatürkün dediği gibi “sorgulamayan cahil, sorgulatmayan zalimdir. “ Ne cahil olalım ne de zalim. Alim olalım.

Bu gereksiz ve gerekçesiz bir tartışmadır. Tarihi lobiler ve localar belirlemez. Gelin bilime, bilgiye ve uzmanlığa gereken değeri  vererek bilime ve bilim adamlığına yaraşır ve yakışır bir tutum sergileyerek araştıralım. Tarih birleştirici olmalı ayrıştırma ve ayrışma nedeni olmamalı.  Dünyayı görebilmek için alışılagelmiş kabullerimizi kırmalıyız.

İçeriği olmayan düşünceler boş, kavramları olmayan sezgiler ise kördür. Ancak bunların bileşiminden idrak doğabilir. Herkesi bu konuda gerçeği ortaya çıkarmak için izan ve idrağa davet ediyorum.

İyi niyetle yapıldığından kuşku duymadığım tartışmaların daha bilimsel bir temele oturması için hemşehrisi olmaktan gurur duyduğum, milli mücadele ve meşale kenti Samsunumuzun tutkulu sevdalılarını şimdiden Termede düzenlemeyi planladığımız Amazon Sempozyumuna davet ediyorum.

Sevgi ve saygılar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.