'Tekstil makinesi üretirken üçüncü büyük alıcı haline geldik'

'Tekstil makinesi üretirken üçüncü büyük alıcı haline geldik'
Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Başkanı Adil Nalbant, 1980'li yıllarda Türkiye'de dokumasından ipliğine her türlü tekstil makinesi üretilirken bugünse dünyadaki üçüncü büyük tekstil makinesi alıcısı haline gelindiğini söyledi.

Denizli Sanayi Odası (DSO) ve TEMSAD işbirliği ile düzenlenen "Tekstil Makine Sanayicileri Tekstilin Anavatanında" adlı toplantı, Dedeman Park Otel'de yapıldı. Toplantıya DSO Başkanı Müjdat Keçeci ve Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu, TEMSAD Başkanı Nalbant, 23 tekstil makine ve aksesuar sanayicisiyle tekstil sektörü temsilcileri katıldı.

'TEKSTİLE YAPILAN YATIRIMLAR AZALIYOR'

Açılış konuşmasını yapan DSO Meclis Başkanı Tosunoğlu, Denizli'nin 8 bin yıllık dokuma geçmişiyle tekstilin anavatanı ismini hakettiğini söyledi. Son zamanlarda tekstile yapılan yatırımların azaldığını belirten Tosunoğlu, bunun bazı çevrelerde tekstilin bittiği şeklinde yorumlandığını vurguladı. Tosunoğlu, "1 kg. uydunun bedeli, ancak 6 ton tekstile denk geliyor diyorlar. Katma değerli ürün üretelim, örneğin otomotiv sanayisine ağırlık verelim deniyor. Otomotivin yarısından fazlasının, rüzgâr tribünlerinin kanatlarının tekstil ürünü olduğundan ise kimse bahsetmiyor. İnsanlardaki bu yanlış algıyı yıkmamız gerekiyor." dedi.

'KREDİLERDE TEKSTİL PAYINI KAYBEDİYOR'

Tekstilin hala Denizli'nin lider sektörü olduğunu, ilden ihracatın yarısına yakınını tekstil imalatçılarının yaptığını vurgulayan Tosunoğlu, bunun engellere rağmen bir başarı olduğunu ifade etti. Denizli'de verilen kredilerin içerisinde tekstilin payını gitgide kaybettiğini ve 2000'li yıların başından bu yana yüzde 40'lardan yüzde 10'lara kadar düştüğünü belirten Tosunoğlu, doğru şekilde desteklendiği takdirde sektörün daha fazla istihdamla daha fazla ihracat yaparak ekonomiye çift yönlü katkı yapacağını söyledi.

TEMSAD Başkanı Nalbant da 1980'li yıllarda Türkiye'de dokumasından ipliğine kadar her türlü tekstil makinesi üretilirken 1990'lı yıllarda dünyadaki üçüncü büyük tekstil makinesi alıcısı haline gelindiğini ifade etti. Tekstil makinelerinin 28 milyar dolarlık bir pazar olduğunu söyleyen Adil Nalbant, “Her sene 2 milyar dolarımızı tekstil makinelerine harcıyoruz. Makine ithalatıyla kaybettiklerimizi, ürettiklerimizi dış pazarlara satarak kapatmaya çalışıyoruz. Gelin Türk makine imalatçılarına destek verin. Biz makine imalatçıları olarak rakiplerinize değil, size ve ülkemize hizmet etmek istiyoruz.” şeklinde konuştu. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.