Teknopark sayısını 98’ye çıkarttık

Teknopark sayısını 98’ye çıkarttık
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2002’de 2 olan teknopark sayısını yapılan yatırımlarla 98’ye çıkardıklarını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Eğitim Teknolojileri Kuluçka Merkezinin, girişimcilerin fikirlerini hayata geçirmeleri için finansman, eğitim, mentorluk, işbirliği geliştirme ve yatırımcılarla buluşturma gibi hizmetleri sunacağını söyledi. Varank, ODTÜ TEKNOKENT'te bulunan Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi (ATOM) ve Eğitim Teknolojileri Kuluçka Merkezlerinin açılış töreninde, merkezlerin Ankara Kalkınma Ajansı ile KOSGEB’in destekleriyle hayata geçirildiğini belirtti. Programın yapıldığı binayı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB, ODTÜ TEKNOKENT ve Milli Eğitim Bakanlığının işbirliği Eğitim Teknolojileri Kuluçka ve İnovasyon Merkezine (ETKİM) dönüştürdüklerini ifade eden Varank, "Eğitim, danışmanlık, mentorlük, ortak altyapılar, ofisler, ne ararsanız burada hizmet olarak mevcut. Dijital oyun, animasyon ve eğitim teknolojileri alanlarında girişimcilerimizin uğrak yeri olacağına inandığım merkezimiz, üniversitemize, Ankara’ya ve ülkemize hayırlı olsun." dedi.

thumbs-b-c-2176fc5013fe909487b7000e492cc473-1.jpg

Varank, 2002’de 2 olan teknopark sayısını yapılan yatırımlarla 98’ye çıkardıklarını kaydederek, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün geldiğimiz noktada teknoparklarımız, 92 bin AR-GE personelinin çalıştığı 9 binden fazla girişime ev sahipliği yapan, milyarlarca dolarlık ihracatın gerçekleştiği, yapay zeka, oyun, sağlık, havacılık ve uzay teknolojileri gibi alanlarda kritik projelerin yürütüldüğü, birçok başarı hikayesinin yazıldığı alanlara dönüştü. Firmalarımızın kendi bünyelerinde kurdukları AR-GE ve Tasarım Merkezlerini de ilk defa biz iktidarımız döneminde desteklemeye başladık. Türkiye’de halihazırda 1581 AR-GE ve Tasarım Merkezi var. Bu altyapıların yanında elbette finansman konusu da girişimcilik ekosisteminin en önemli gündem maddelerinden birisi. Girişimcilik alanında altın çağını yaşayan ülkemizde sadece son 4 yılda sermaye piyasasına kayıtlı 1,3 milyar dolar büyüklüğünde 86 fon kuruldu. Özel sektörün yanında kamu kaynaklarıyla Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu ve Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Fonu'nu kurduk. Tech-InvesTR programı çerçevesinde 2,8 milyar liralık kaynağı harekete geçirdik." Bakan Varank, bu çalışmalar ve verilen destekler sayesinde AR-GE harcamalarının milli gelire oranının son 20 yılda binde 5’lerden yüzde 1,40 seviyesine yükseldiğini söyledi. 2002'de 29 bin olan tam zaman eşdeğer AR-GE personeli sayısının 222 bine çıktığını ifade eden Varank, Türk start-up'ların 2022'de yaklaşık 1,6 milyar dolar yatırım aldığını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.