Tekkeköy'de hava kalitesi her geçen gün düşüyor

Tekkeköy'de hava kalitesi her geçen gün düşüyor
Samsun'un Tekkeköy İlçesi'nde hava kirliliği tehlikesi devam ediyor. İlçe genelinde yapılan ölçümlerde hava kirliliğinin son iki yılda iki kat arttığı ortaya çıktı.

Bir dönem mobil santralin çalıştığı Samsun'un Tekkeköy İlçesi'nde hava kirlilik oranı her geçen gün artış gösteriyor. İlçe genelinde yapılan ölçümlerde mobil santralin kapandığı dönemden sonra bile hava kalitesinin giderek kötüleştiği ortaya çıktı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun Çevre ve Orman İl Müdürü Ömer Albayrak, oranların standartların çok altında olduğunu belirtirken, ilçede oturan vatandaşlar hava kirliliği için her gün müdürlüğe şikayette bulunduklarını söyledi.

ALBAYRAK: STANDARTLARIN ALTINDA

Tekkeköy İlçe PTT Müdürlüğü bahçesine kurulan ve son 2 senedir ilçe hava kalitesini ölçen istasyon raporuna göre; 2008 Aralık ayı Partikül Madde (PM10) oranı 39 iken bu rakam 2009 Aralık ayında 84'e yükseldi. Çevre ve Orman İl Müdürü Ömer Albayrak kimyasal maddelerin kış sezonu sınırının 200 olduğunu ve ölçüm sonucu saptanan değerlerin standartların çok altında kaldığını ifade etti.

ALBAYRAK: ORANLAR ÇOK DÜŞÜK

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın kış sezonu ortalaması sınır değerlerine göre Ekim-Mart kış döneminde ısınmadan kaynaklanan hava kirleticilerinin yerleşim bölgelerinde yapılan ölçümlerinin ortalama değerleri en yüksek, Kükürtdioksit'te (SO2) 250, havada asılı Partiküller Maddelerde (PM10) ise 200 olarak belirtilirken, Çevre ve Orman İl Müdürü Ömer Albayrak, Tekkeköy İlçesi'ndeki hava ölçüm sonuçlarına göre 2009 yılı Aralık ayındaki Partikül Madde (PM 10) oranın 84, Kükürtdioksit'in ise (SO2) 4 olduğunu açıkladı. Oranların standartların altında olduğunu dile getiren Albayrak, Patikül Madde oranının 2008 Aralık ayında 37, Kükürtdioksit'in (SO2) ise 12 olduğunu söyledi.

VATANDAŞ ŞİKAYETÇİ

Tekkeköy İlçe sakinlerinden çok şikâyet aldıklarını da sözlerine ekleyen Çevre ve Orman İl Müdürü Ömer Albayrak, "Karadeniz'in enerji havzası seçilmesinin ardından Tekkeköy İlçesi'ne kurulan fabrikalardan şikayet çok olunca hava kalitesi izleme istasyonunun raporlarını detaylandırdık. Partikül Madde adı altındaki tüm kimyasalları raporlarımızda belirtiyoruz" diye konuştu.

BAŞKAN TEKİN SÖZ VERMİŞTİ

Samsun Çevre Meclisi, 1 Ekim 2009 tarihinde Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin'in makamında eylem yapmıştı. Çevreciler, Tekkeköy Belediyesi Başkanı Hayati Tekin'in 6 bin 801 oy ile kazandığı başkanlık seçimine karşılık, termik santrallere hayır kampanyasında 6 bin 801 dilekçe toplamıştı. Ve ilçedeki hava kirliliği oranlarının görülebileceği bir cihazın takılması için Başkan Tekin'den söz almıştı. Ancak, yaklaşık 4 ay geçmesine rağmen bu cihazın ilçe meydanına yerleştirilmemesi çevrecilerin de tepkisine neden oldu.

ÖLÇÜMLER NASIL YAPILIYOR ?

Samsun'un İlkadım İlçesi Doğumevi bahçesi ve Tekkeköy İlçesi PTT Müdürlüğü bahçesinde olmak üzere 2 adet hava kalitesi ölçüm istasyonu var. İlkadım İstasyonu ile yoğun yerleşim alanlarının, Tekkeköy İstasyonu ile ise yoğun sanayi alanlarının izlemesi yapılmaktadır. www.havaizleme.gov.tr web adresinde ölçüm istasyonlarımızdan elde edilen veriler anlık olarak takip edilebileceği gibi, istasyonların hava kalite indeksleri de otomatik olarak hesaplanmakta ve o bölgenin hava kalitesi hakkında gerekli bilgiler verilmektedir. Ayrıca saatlik, günlük, aylık ve yıllık ortalamalar hesaplanıp grafikler çizilerek gerek ülkemiz mevzuatında gerekse Avrupa Birliği direktiflerinde belirtilen sınır değerlerin aşılıp aşılmadığı kontrol edilebilmektedir.

Ercan ÜSLÜ