Tekkeköy Tarihi Gün yüzüne çıkıyor

Tekkeköy Tarihi Gün yüzüne çıkıyor
OMÜ Tarih Bölümü Başkanı ve Tekkeköy Kent Konseyi Başkanlığına seçilen Prof. Dr. Mehmet Yavuz Erler ve Yönetim kurulu üyeleri Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar'ı makamında ziyaret ettiler.

Tekkeköy Kent konseyi başkanlığına seçilen OMÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yavuz Erler ve yönetim kurulu üyelerinin Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar'ı ziyareti esnasında Tekkeköy'ün tarihini aydınlatacak büyük projeler ortaya atıldı. Karadeniz'deki ilk insan yerleşkesi Tekkeköy Mağaralarında arkeolojik kazı çalışmalarının yapılması, Tekkeköy sınırlarındaki tarihi yapıtların gün yüzüne çıkartılması, tarihi eserlerin restore edilmesin yanında Tekkeköy'ün tarihini anlatan bir kitap yazılmasına kadar çok önemli konularda çalışmalar başlatılacak.

Tekkeköy'ün bilinmeyenleri aydınlanacak.

Tekkeköy'ün tarihi serüvenine baktığımızda M.Ö. 10 Bin ila M.Ö. 60 bin yılları arasında Karadeniz'deki ilk insan yerleşkesi Tekkeköy Mağaralarının içinde bulunduğu ilçemiz hakkında geniş kapsamlı bir tarihi çalışma yapılmadığını görmekteyiz diye sözlerine başlayan Togar ' Tekkeköy dünya üzerindeki en eski yerleşim yerlerinden birsi. Ama İlçemizde Tekkeköy Mağaralarındaki ilk ve tek arkeolojik kazı 1941 yılında yapılmış. Bölgemizde yapılacak arkeolojik kazı çalışmaları beklide tarihin seyrini bir çok bilgiyi değiştirebilir. Geçen aylarda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir tarihi makalede Tekkeköy Mağaraları konu edilmiş. Tekkeköy Kent Konseyi başkanlığına OMÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yavuz Erler'in seçilmesi bizim için büyük bir artı oldu. Yapmış olduğumuz konuşmalarda Tekkeköy'ün tarihinin gün yüzüne çıkartılması için gerekli çalışmaları yürütmek konusunda bizden daha duyarlı ve heyecanlı.

Tekkeköy tarihini içeren kitap yazılacak

Yine ilçemizin geçmişten günümüze kadar tarihi seyrini anlatan bir çalışma ile tüm bilgilerin, resimlerin ve dökümanların toplanmasıyla çok kapsamlı bir tarihi kitap yazılacak. Böylelikle ilçemizin tüm dünya tarafından tanınması sağlanacak. İlçemize tüm dünyanın dört bir tarafından turistler akın akın gelmeye başlayacak' dedi.

Tekkeköy Tarih bakımından çok zengin bir ilçe

Tekkeköy Kent Konseyi başkanı ve OMÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yavuz Erler 'Tekkeköy Dünya üzerindeki en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Tekkeköy Mağaraları gibi bir yerleşime sahip bir ilçe. Bunun yanında bir çok tarihi esere sahip arkeolojik bakımdan bakir bir yer. Tekkeköy kent konseyi başkanlığına seçilmeden önce bile Tekkeköy hakkında çalışmalar yürütmek araştırmalar yapmayı düşündüğümüzde heyecanımız artıyordu. Şimdi Tekkeköy ilçesine kent konseyi başkanı seçildim. Çok güzel ve çalışkan bir ekibim var. Tekkeköy'ün bilinmeyenlerini, tarihini gün yüzüne çıkartacak dünyaya duyuracak çalışmalar ortaya koyacağımıza inanıyorum. Yine başkanım ile de konuştuk. Tekkeköy'ün tarihini anlatan bir kitap yazma çalışmasını başlatacağız' dedi. Ardından Tekkeköy Kent Konseyi tarafından hazırlanan çalışma dosyasını Tekkeköy Kent Konseyi başkanı ve OMÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yavuz Erler. Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar'a sundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.