Tartışmalı kitap Samsun'da

Tartışmalı kitap Samsun'da
İstanbullu akademisyen ve genç bir Karagöz sanatçısı olan Alay Ekler tarafından hazırlanan ve büyük tartışmalara neden olan “Gölgenin Renkleri” adlı kitabı Samsunlu Karagöz sanatçısı Cemal Dönmez'in uzun uğraşlar sonucu Samsun'a getirildi.

Kültür Bakanlığı, UNIMA, Avrupa Birliği ve UNESCO tarafından hazırlanan somut olmayan kültürel mirasın korunması sözleşmesi çerçevesinde önemli çalışmaların yürütüldüğünü belirten Samsunlu Karagöz sanatçısı Cemal Dönmez,
Kültür Bakanlığı arşivi, müze, bankalar ve özel kişilerin elinde bulunan kimliksiz yaklaşık bin 400 tasvirin bilimsel olarak kaçıncı yüzyıl, kimin tasviri olduklarına dair incelenip tespit çalışmasının başarılı bir şekilde yapıldığını kaydetti.

KİTAP İMHA EDİLMEK İSTENDİ

İstanbullu akademisyen ve Karagöz sanatçısı olan Alay Ekler tarafından toparlanan bilimsel bilgilerin "Gölgenin Renkleri" adı altında katalog bir kitap olarak Kültür Bakanlığı tarafından bastırıldığını dile getiren Dönmez, "Ankara'da yapılan milletlerarası bir toplantıda yabancı hükümet temsilcilerine bu kitaptan birer tane sunulmuştur. Bu
katalog kitaba, Karagöz gölge oyununu bilimsel olarak kavrayamayan bazı Karagöz sanatçıları tarafından eleştirilerek karşı çıkılmıştır. Ulusal basında büyük tartışmalar yaratan bu kitap için Kültür Bakanlığı'na baskı yapılarak dağıtılmaması hatta imha edilmesi istenmiştir. Uzun yıllar uğraş göstermeme ve UNIMA yetkililerinden bu kitabı defalarca istememe rağmen olumlu yanıt verilmediği gibi, bu kitabın içeriğini karalama yoluna gidilmiştir" ifadelerini kullandı.

VE KİTAP SAMSUN'DA

Uzun bir araştırma sonucunda İstanbul UNAM yetkililerinden bu kitabı elde edip Samsun'a getirdiğini ifade eden Dönmez, "Bu tartışmalı ve bir o kadar da değerli kitabı Samsunlu sanatseverlere tanıtacak olmaktan dolayı oldukça heyecanlıyım. Türkiye'de sayılı kişilerde bulunan bu kitabı şehrimize getirmiş olmaktan dolayı mutluyum" şeklinde konuştu.

Berat Doğan ÖZKABADAYI