TARİHİN UNUTULMAZ ŞAİRİ SAMDOB SAHNESİ’NDE

TARİHİN UNUTULMAZ ŞAİRİ SAMDOB SAHNESİ’NDE
Doğunun zengin kültürel mirasları; 1001 Gece Masalları’nın büyülü dünyası ve doğumunun 650. yılına özel Türk edebiyatının önemli şairi Nesimi’nin bilgelik dolu ışığı, “1001 Gece Masalları ve Nesimi” bale eserleriyle 22-24 Şubat akşamları SAMDOB sahnesinde yeniden sahneleniyor.

Fikret Amirov’un zengin motiflerle bezediği, doğunun oryantal ve mistik dünyasının akla gelen ilk örneği “1001 Gece Masalları” bale eseri ve Azerbaycan edebiyatının en değerli şairlerinden İmameddin Nesimi’nin sevgi ve bilgelik dolu yolunun anlatıldığı “Nesimi” bale eseri, Samsun Devlet Opera ve Balesi prodüksiyonuyla efsaneleşiyor.  Ortadoğu’nun edebi hazineleri; “1001 Gece Masalları” ve İmameddin Nesimi’nin hayatının anlatıldığı “Nesimi” bale eserleri, Fikret Amirov’un melodileriyle, Samsun Devlet Opera ve Balesi Koro, Bale ve Orkestra Sanatçıları’nın performanslarıyla sahneye taşınıyor. 2019-2020 sanat sezonunda sahneye koyulan “1001 Gece Masalları ve Nesimi” bale eserleri, 22 Şubat 2020 Cumartesi günü saat 20.00’da Aydın Gün Salonu’nda Samsunlu sanatseverler ile buluşuyor. Eser ikinci kez 24 Şubat 2020 Pazartesi günü saat 20.00’da sahnelenecek. Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nın eşlik edeceği eserin Orkestra Şefi Mürsel Yavuz, Başkemancısı Didem Tepe.  Dünyaca ünlü edebi eser “1001 Gece Masalları”nın nasıl ortaya çıktığının anlatıldığı ilk perde, Fars Kralı Şahriyar’ın aldatıldığını öğrenmesiyle başlar. Tüm kadınların sadakatsiz ve güvenilmez olduğuna inanan Şahriyar, intikam duygusuyla her gece bir başka kadınla evlenir ve gün doğumunda evlendiği kadını idam ettirir. Yaşanan bu acımasızlığa dur demek için vezirin kızı Şehrazad bir plan yapar ve 1001 gece sürecek masallar dizisi bu şekilde başlar. Eserin koreografisi, uzun seneler Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri’nde Başkoreograflık görevini üstlenen ve iki sene önce aramızdan ayrılan değerli sanatçı Nugzar Magalashvili’ye ait. Eserin koro şefliğini Raushan Baigulakova, dekor ve kostüm tasarımını Alev Tol, ışık tasarımını Oğuz Murat Yılmaz üstleniyor. “1001 Gece Masaları” bale eserinde, Şahriyar, David Khozashvili; Nurida, Arzu Kaya; Şehrazad, Ilgaz Arslan/; Başköle, Orkun Baydoğan dans ederken, Soprano Solo partisi, Elif Demir tarafından seslendirilecek.

lrm-export-40841874673558-20191214-024716769.jpeg

“Nesimi” balesi Samsun Devlet Opera ve Balesi ile sadece Samsun’da
İkinci perdede; Türk edebiyatının önemli temsilcilerinden İmameddin Nesimi’nin, sevgi ve bilgelik dolu hayatının anlatıldığı “Nesimi” bale eseri, Türkiye sahnelerinde yalnızca Samsun’da sahneleniyor. Gençlik çağındaki Nesimi’nin medresede eğitim gördüğü sahneyle perdeyi açan eser, onun sulh yolunda ilerleyişini konu edinir. İnsan sevgisi, barıştan yana tutumlarıyla halkın sevgisini kazanan ünlü şair, zamanla askerlere bile kılıç bıraktırmaya başlar. Bu durum askeri gücünü yavaş yavaş kaybeden Mısır Sultanı’nın hoşuna gitmez ve sultan, halkı bu denli etkileyen kişiyi ölüme mahkûm eder. “Nesimi” balesinin koreografisi, Azerbaycan’dan sonra Türkiye’de sahnelemek üzere, Azerbaycan Devlet Sanatçısı Kamilla Huseyinova’ya ait. Eserin librettosunu Ajdar Ulduz kaleme alırken, dekor tasarımını Filiz Dinç, kostüm tasarımını Gülnur Çağlayan Tuluk, ışık tasarımını Ajdar Ulduz üstleniyor. “Nesimi” bale eserinde roller; Nesimi, Orçun Ünal; Nesimi’nin Eşi, Buse Cengiz; Naimi, A. Cem Şenoğlu; Nesimi (Genç), Hasan Özvar; Nesimi’nin Kızı, İdil Şengül tarafından sahnelenecek.  Doğumunun 650. yılı nedeniyle “2019 İmameddin Nesimi Anma Yılı” olarak ilan edilmesi üzerine, ülkemizde çeşitli etkinliklerin yanı sıra, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından Nesimi’nin görselinin bulunduğu madeni hatıra para basıldı. Anma yılı dolayısıyla “Nesimi” bale eserini repertuvara alan Samsun Devlet Opera ve Balesi, ünlü şairin bilgelik dolu ışığını sahnesinde yakmaya hazırlanıyor.

Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.