Tarihin en gerilimli film karakterleri

Tarihin en gerilimli film karakterleri
Dünya ticaretinde büyük bir ranta sahip olan filmlerin, en gerilimli ve unutulmaz karakterlerini yaratmayı başaran yönetmenler acaba kendi takıntılarını mı perdeye aktarıyorlar

Hayatı daha renkli ve ilginç kılan aynı zamanda yadsınamayacak oranlarda dev bütçelerle çekilip büyük bir ranta sahip sinema sektöründe, filmlerin en gerilimli karakterlerini yaratan yönetmenler, hiç düşündünüz mü kendi beyinlerinde yaşadıkları takıntılarını mı sizce izleyiciye aktarıyorlar, ne dersiniz. Hayatımızın bir kenarına kazınmış en gerilimli film karakterlerine kısaca değinecek olursak, en başta gerilim ve özelliklede gizem filmlerinin yönetmeni David Lynch filmleri akla geliyor.

DAVID LYNCH TARZI
David Lynch'in yazıp yönettiği Mulholland Çıkmazı (Mulholland Drive) adlı filminde Betty rolüyle Naomi Watts'ın sergilediği karakterde izleyicinin belki de hala kafasında cevabını bulamadığı soru işaretleri bırakıyor. Çoğu filminde zaman örgüsünü anlamakta zorlandığımız yönetmenin tarzı da burada ortaya çıkıyor. Yine çoğu Lynch filminde, sanki filmin ortasında konu birden değişiyormuşçasına insanın kendi içindeki çelişkileri beyazperdeye aktarabilen ender yönetmenlerden birisi.

HER SORUNUN BİRDEN FAZLA ÇÖZÜMÜ VARDIR
Aynı adlı kitabından uyarlanan ve 'Her sorunun birden fazla çözümü vardır' cümlesi ile kafalara kazınan Akıl Oyunları (A beautiful mind), bir dahi olan John Nash karakterine hayat veren Russell Crowe, bu filmde sergilediği oyun ile son sahneye kadar hasta bir karakteri oynadığını filmdeki arkadaşlarına ne de seyirciye fark ettirmedi. Fakat asıl önemli olan ise, filmi izleyen çoğu seyirci şizofrenin paranoid türünü bu filmi izledikten sonra öğrenmiş ve şizofreni dünyanın pek çok ülkesinde gündemin en üst sırasına yerleşmişti.

MAKİNİST
Senaryosunu Scott Kosar 'ın yazdığı, yönetmenliğini Brad Anderson'un üstlendiği Makinist (El Maquinista) filmiyle seyirciyi yine son dakikaya kadar -bütün bunlar aslında yokmuydu dercesine- soluksuz bırakıp insanın kendine şaşırması gibi tuhaf bir duygu aktaran filmin Trevor Reznik karakterini yaratan usta oyuncu Christian Bale, bu film için 28 kilo vermişti.Bu kayıp bir aktörün bir film için kaybettiği en yüksek miktar olarak rekor kitaplarınada geçmiştir.

GÖZLERİNİ KAPATTIĞINDA DÜNYA YOK OLUYOR MU?
Christopher Nolan'ın yazıp yönettiği Hatıra (Memento) filminde, canlandırdığı Leonard Shelby karakteriyle Guy Pearce, izleyiciyi psikolojik gerilime sürükleiği filmde, anlık hafıza yokluğu gibi telafuzu bile akıl karıştıran gizemli bir hastayı yaratmıştı.Christopher Nolan'ın çok düşündüren repliklerinin yer aldığı filmde 'Gözlerini kapattığında dünya yok oluyor mu?' gibi filmi gerilimli anlarında izleyicinin psikolojisini düzenleyen usta sözlerde bulunmaktadır.

Ercan ÜSLÜ