Tarihi Osmanlı Köprüsü Gümrük Kapısı Oldu

Tarihi Osmanlı Köprüsü Gümrük Kapısı Oldu
Kosova'da tarihi Osmanlı köprüsü olan Taş Köprü (Ali Bey Köprüsü) AB'ye tepki olarak gümrük kapısına dönüştürüldü. Tarihi köprünün bu hale getirilmesi tepkiye neden oldu.

Kosova'da bu yıl 14'üncüsü bu akşam başlayacak olan 'Uluslararası Dokufest Film ve Belgesel Festivali' öncesi Osmanlı'dan kalma Balkanlar'ın tarihi Taş Köprü (Ali Bey Köprüsü), Avrupa Birliği'ne atıfta bulunarak gümrük kapısına dönüştürüldü.

Tarihi köprünün gümrük kapısına dönüştürülmesi tepkilere neden oldu. İnsanlar tarafından "Bu tepki başka türlü ortaya konamaz mıydı?" soruları yöneltildi.

 

SONUNDA PATLADILAR

Kosova'nın Prizren şehrinde bu yıl 14. düzenlenecek olan festival öncesi Prizren şehrini ikiye bölen Akdere üzerindeki Osmanlı'dan kalma tarihi Taş Köprü, 2015 yılı içerisinde yasal olmayan yollardan Avrupa ülkelerine sığınan yaklaşık 400 bin kişinin akıbetinin belirlenmemesi ve Balkanlar içerisinde sadece Kosova vatandaşlarına Avrupa ülkelerine vize muafiyetinin uygulanmasını protesto etmek maksadıyla gümrük kapısına dönüştürüldü.

 

TEPKİ GÖSTERİLDİ

Festival nedeniyle 10 binlerce Avrupa ülkesi vatandaşının yanı sıra dünya basının bu festival için Prizren'de bulunmasını fırsat bilerek sembol olarak gümrük kapısına dönüştürülen tarihi köprünün üzeri kuş sembolleriyle ve köprünün kemerleri tellerle çevrildi. Osmanlı'dan kalma tarihi Taş Köprü'nün demirlerle örtünmesi ve tellerle çevrilmesi Prizrenliler tarafından tepkiyle karşılandı. Özellikle sosyal medyada başlatılan kampanyalarda tarihi köprünün üzerinden demirlerin ve çatının çekilmesi isteniyor.

AB'YE TEPKİ OLARAK GÜMRÜK KAPISINA DÖNÜŞTÜ

Tarihi Taş öprü'nün 100 metre ilerisindeki Arasta Köprüsü de, kanalizasyon borularıyla gümrük kapısına dönüştürülerek, Avrupa Birliği'nin, Balkanlar da sadece Kosova'ya vize muafiyeti uygulaması protesto ediliyor.

 

KÖPRÜLERDEKİ NESNELER FESTİVAL SONRASI KALDIRILACAK

8 ila 16 Ağustos tarihleri arasında sürecek olan festival boyunca nesnelerin köprülerde duracağını söyleyen Uluslararası Dokufest Kısa Film ve Belgesel Başkanı Erol Biliban, yaptığı açıklamada köprülere asılan nesnelerin Avrupa Birliği'ne, tepki olarak yapıldığını söyledi. Biliban, demir ve boru yığınlarının festival süresince kalacağını, festival sonrası kaldırılacağını söyledi.

 

FESTİVAL İÇİN DÜNYANIN HER YERİNDEN BİNLERCE KİŞİ KOSOVA'YA GELDİ

Bu yıl 14. düzenlenen Uluslararası Dokufest Kısa Film ve Belgesel Festivali'ne, 80 ülkeden 3 bin 600 film başvurdu ve 43 ülkeden 228 filmin gösterileceği açıklandı. Festival kapsamında Prizren'deki 8 sinemada kısa film ve belgeseller sanatseverlerin beğenisine sunulacak. DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.