Suriyeli fidye şebekesi adliyeye sevkedildi

Suriyeli fidye şebekesi adliyeye sevkedildi
KAHRAMANMARAŞ' ta, Suriyeli ailenin 10 yaşındaki çocuğu Yezen Hüsrom'u 22 önce 100 bin dolar fidye için kaçıran ve 20 kişilik polis timinin 2 gün önce ...

Adana, Kahramanmaraş ve Mersin'de düzenlenen eş zamanlı operasyonlarıyla gözaltına alınan Suriye uyruklu 1'i kadın, 10 kişi, sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. Suriye'nin İdlib kentindeki çatışmalardan 2 yıl önce kaçıp Türkiye'ye sığınan ve geldikleri Kahramanmaraş'ın Şehit Evliya Mahallesi'nde yaşayan 5 çocuklu Muhammed (37) ve Fatma Hüsrom (30) çiftinin ortanca çocuğu Yezen, geçen 31 Ocak'ta babasının bakkal dükkanından ekmek alıp eve gittiği sırada ortadan kaybolmuştu. Kimlikleri belirsiz kişiler, 9 gün sonra Suriye operatöründen telefonla baba Muhammed Hüsrom'u arayarak 100 bin dolar fidye karşılığında oğlu Yezen'i serbest bırakacaklarını aksi takdirde işkenceyle öldüreceklerini söyledi. Fidye şebekesi, daha sonra 5 gün aralıklarla aynı telefon numarasından baba Hüsrom'u arayarak para göndermesini yeniledi. Baba Hüsrom'un o kadar parayı veremeyeceğini söylemesi üzerine şebeke üyeleri, Yezen Hüsrom'un görüntüsünü çekip babası Muhammed Hüsrom'a göndererek fidye tutarını 75 bin dolara indirdi.

Fidye için kaçırılan Suriyeli çocuk operasyonla kurtarıldı

Baba Hüsrom'un polise bilgi vermesi üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan 20 kişilik özel ekip, sınır hatlarına çıkan otoyollardaki Plaka Tanıma Sistemi'nin (PTS) kamera kayıtlarını incelemeye aldı. Kamera kayıtlarında Yezen Hüsrom'un kaçırıldığı günden itibaren 5'er gün aralıklarla Hatay yönüne giden Suriye plakalı bir otomobil belirledi. Otomobilin incelenen plakasının da sahte olduğunu belirleyen polisler, aynı renk ve modeldeki Suriye plakalı araçlarla ilgili yaptığı çalışma sonucu Adana, Mersin'in Erdemli İlçesi ve Kahramanmaraş'taki toplam 7 adrese eş zamanlı operasyon yaptı. Operasyonda Mersin'in Erdemli İlçesi'ndeki bodrum katında alıkonan Yezen Hüsrom kurtarılarak ailesine teslim edildi. Operasyonda Suriye uyruklu şebeke lideri Muhammed Alali (55), oğlu Mahmut Alali (25), Yusuf Mizdar (26), Tarık Kavukçu (45), Ali Ali (38), eşi Uysal Talip (34), Shadi Alabey (32), Muhammed Albulvahit (47), Ali Abdulvahit (39) ve Hüseyin Abdulvahit (45) gözaltına alındı.
Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanan Suriyeli 10 kişi, suçlarını kabul ederek Yezen Hüsrom'u Dubai'de yaşayan işadamı dedesi Halit Hüsrom'dan para almak için kaçırdıklarını söyledikleri öğrenildi. Şebeke lideri Muhammed Alali'nin Suriye'de gasp suçundan 12 yıl cezaevinde tutuklu kaldığı ve çeşitli suçlardan sabıkasının olduğu öğrenildi. Şebeke üyelerinin kullandığı Suriye plakalı araç ve telefon hatlarının da başkalarının üzerine kayıtlı olduğu belirlenen ve Halep merkezli şebeke üyesi 10 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından sabah saatlerinde hastanede sağlık kontrolünden geçirildi ve 'çocuk kaçırma, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, tehdit, işkence ve şantaj' suçlarından adliyeye sevk edildi. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.