Siyanüre karşı direniyorlar

Siyanüre karşı direniyorlar
ORDU'nun Fatsa İlçesi'nde yabancı ortaklı Altıntepe Şirketi tarafından 2 ay önce 100 dönümlük orman arazisinde siyanürle altın ayrıştırılması için çalışma başlatıldı.

Bu duruma tepki gösteren mahalle sakinleri ile çevreciler, bir ay önce direniş çadırı kurdu, 'Siyanüre hayır' yazılı afiş astı. 24 saat çadırda nöbet tutarak ağaçların kesilmesine tepkilerini dile getiren çevrecilerden Yusuf Ertopçu, "Bizim verdiğimiz mücadele kişisel çıkarımız için değil, doğa katliamına karşı yapılan bir direniş" dedi.
Fatsa'ya bağlı Yukarı Bahçeler Mahallesi Engiz mevkiinde özel bir firma tarafından 2 ay önce 100 dönümlük orman arazisindeki ağaçlar kesilerek siyanürle altın ayrıştırılması için çalışma başlatılmasına mahalle sakinleri ve çevreciler tepki gösterdi. Çevreciler gerçekleştirdikleri eylemlerin ardından bir ay önce direniş çadırı kurdu. Altın çıkarılacak alandan yaklaşık 600 metre uzaklıkta kurduklan çadır önüne Türk bayrağı ile 'Siyanüre hayır' yazılı afiş asıldı.

Nöbetleşe gece gündüz çadırda bekleyen çevreciler ağaçların kesilmesine tepki göstererek bölgede siyanürle altın aranmaması için yapılan hazırlık çalışmalarının durdurulmasını istedi. Direniş çadırında kurulan soba ile soğuktan korunduklarını söyleyen Yusuf Ertopçu, "Bizim verdiğimiz mücadele kişisel çıkarımız için değil, doğa katliamına karşı yapılan bir direniş. Buradaki amacımız da halkı bilinçlendirmek, birlikte olmaktır. Buradaki direniş sonuna kadar sürecek. Gerekirse ölüm orucu tutacağız" dedi.

Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu üyesi Metin Karaman ise "Direniş çadırımızda halkı, köylüyü, insanları jandarmanın baskısıyla yıldırmaya çalışıyorlar. Jandarma, 'Siz burada yol kesiyormuşsunuz. Suç işliyorsunuz arkadaşlar' diyor. Biz suç işlemiyoruz. En doğal hakkımız, anayasal hakkımız. Burada yol da kesmiyoruz. Bunları bizi yıldırmak için, köylüyü yıldırmak için konuştular. Bütün baskılara rağmen çadır direnişimize devam ediyoruz. Gün geçtikçe de çadır direnişimize destek artıyor. Burada siyanürle altın çıkarttırmayacağız. Ölüm de olsa sonunda bu kararlılığımızı devam ettireceğiz" diye konuştu. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.