SİYAH HAREKETİNDEN SURİYELİ TÜRKMENLERE OKUL

SİYAH HAREKETİNDEN SURİYELİ TÜRKMENLERE OKUL
Suriye'de sürmekte olan iç savaştan en çok etkilenen kesim olan Türkmenlerin acil ihtiyaçlarının tespit edilerek karşılanması amacıyla Hatay'a komşu olan Suriye topraklarında çalışmalar yapan Siyahareketi ekibi Samsun'a döndü.

Konu ile ilgili detaylı bilgiler veren Samsun İnsani Yardım Hareketi Başkanı İdris Akdin, “2015 baharına yetiştirilmesi planlanan proje ile halen çadırlarda verilen eğitimin sağlıklı ortamlara kavuşturulacağını etti. Hafta başında bir tır dolusu unu bölgeye gönderen Siyahareketi'nin özellikle çocuklar için başlattığı bere+atkı+çorap+eldiven: 10 Lira kampanyalarının da devam ettiğini” belirtti.
BAYIRBUCAK BÖLGESİ NERESİ?
Daha önce bölgeye yardım götüren TIRların durdurulması ile kamuoyu gündeminde yer alan Bayırbucak bölgesi Lazkiye kentine bağlı olup Lazkiye kent merkezi ve sahil bölgesi olan “Bucak”daki bazı köylerde Nusayri'ler yaşamaktadır. Bayırbucak Türkmen Bölgesinin sahil kısmını oluşturan “Bucak” bölümünün tamamına yakını Suriye Rejimin elindedir. “Bayır” bölümü ise dağlık bölge olup, dağ köyleri ve mezralardan oluşmaktadır. “Bayır” bölgesinin tamamına yakını Türkmenlerin elinde bulunmaktadır.
BÖLGENİN DURUMU
Bayırbucak Türkmen bölgesi Rejim tarafından sürekli bombalamakta ve bu nedenle bölge halkının büyük bir bölümü Hatay'daki çadır kentlerde bulunmakta birlikte halen bu dağlık bölgede 6500-7000 kişi yaşamaktadır. Ve Bayır bölgesinde 600-700 civarında öğrenci bulunmaktadır. Suriye rejimi bu bölgeyi boşaltmak için devamlı bombalamakta ve bu bombalamalarda halkın toplandığı camii ve okul gibi yerlere ağırlık vermektedir. Bu yıl içinde Çümeren mezrasındaki okul 2 kez vurulmuş, Kulcuk, Çukurcak ve Kepir mezrasındaki okullar da füzelerle vurulmuş olup bu okullar kullanılamaz haldedir.
OKUL NEREDE YAPILACAK?
Okul yapmayı düşündükleri yeri tarif eden Akdin, “Okul yeri halen Türkiye Suriye sınırından Suriye içlerine doğru 1,5 mil (yaklaşık 3 km.)'lik bir tampon bölgededir. Suriye savaş uçakları ve helikopterleri bu bölgeye girememekte, girdiğinde ise angajman kuralları gereği düşürülmektedir. Bu bölgede yer alan ve ayrıca konumu nedeniyle bir vadinin sırtı Suriye'ye dönük ve yüzü ise Türkiye tarafına dönük hemen hemen Türkiye-Suriye sınırının sıfır noktasına yakın bir yere kurulacak. Çevre köylerin öğrencilerinin de yararlanacağı yaklaşık 700 kişilik kapasitede olacaktır. Eğitim 4+4+4 şeklinde 1. sınıftan 12.sınıfa kadar olacaktır. Okulumuz 12 derslikten oluşacak ve eğitim 38 öğretmen ile eğitim hizmetini gerçekleştirecektir.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.