ŞİRKET KURULUŞLARINDA YENİ DÖNEM

ŞİRKET KURULUŞLARINDA YENİ DÖNEM
Başkan Yılmaz, “Bundan sonra, şirket kuruluş sözleşmeleri ve imza beyannameleri, ticaret sicil müdürlüklerinde hazırlanabilecek” dedi.

Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ’in Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini vurgulayan ÇTSO Başkanı Yılmaz, söz konusu tebliğe göre artık şirket kuruluşları ve imza beyannameleri için tek yetkili mercii, noter olmayacak. Yeni uygulamayla birlikte şirket kuruluşlarında masraflar azalacak ve işlemler daha kısa sürede bitirilecektir” dedi.

Söz konusu Tebliğe göre; şirket sözleşmesinin MERSİS de hazırlanacağını ifade eden Başkan Yılmaz,  şirket kurucularının, sözleşmenin imzalanması için şirketin kurulacağı yerdeki ticaret sicil müdürlüğünde hazır bulunacağını ve şirket sözleşmesinin müdürlükte, bizzat gerçek kişi kurucuların kendilerinin, tüzel kişi kurucularda ise temsilcileri tarafından imzalanması gerektiğini ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti.

 

“Şirket kuruluşlarında, ana sözleşme ve diğer matbu evrakların imzası, ticaret sicil müdürünün huzurunda yapılacaktır. İmzalanan ve mühürlenen sözleşmenin bir nüshası müdürlükçe alınıp, şirketin tescil başvurusu ile birleştirilerek, dosyasında saklanacaktır. İmza beyannameleri ise bunda böyle, ticaret sicili müdürlükleri tarafından da düzenlenebilecektir. Bilindiği üzere imza beyannamesi; gerçek kişi tacir ile tüzel kişi tacir adına imza atmaya yetkili kişinin, ticaret unvanı ve bunun altına atacağı imzayı içeren belgedir. İmza beyannamesi de tıpkı kuruluş sözleşmesi gibi ticaret sicili müdürü huzurunda imzalatılacaktır” dedi.

 

Ticaret Sicili işlemleriyle ilgili vergi harçları Odalarca tahsil edilecek

 

            Ticaret Sicili Müdürlüklerince verilen hizmet ve belgeler için ödenmesi gereken sicil harçlarının, 2017 yılı itibariyle Odalarca tahsiline başlandığını da vurgulayan Çarşamba TSO Başkanı Ahmet YILMAZ, “ Yine Odalarımızın talebi, TOBB, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Maliye Bakanlığınca yürütülen ortak çalışmalar neticesinde, sicil işlemlerinde ödenmesi gereken harçlar artık Odalarımızca tahsil edilmektedir. Birliğimiz ve Bakanlıklarımız tarafından Harç Takip Sistemi (HTS) yazılımı hazırlanmış, ilgili personellerimize eğitim verilerek, sistemin kullanımı hazır hale getirilmiştir. Bu sistem sayesinde, üyelerimiz harç ödemesi için Vergi dairesine veya bankalara gitmek zorunda kalmayacak  olup, işlemler tek durak olan Odalarımızda tamamlanacaktır” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.