KİME HİZMET EDİYORSUNUZ?

Bayram Ocak

"Propagandası yapılan şeyin gerçek ya da yalan olduğu önemli değildir, önemli olan ne kadar çok kişiye ulaştığı ve ne kadar çok kişiyi inandırabildiğinizdir."
Kara Propagandayı kim kullanır?
Daha çok siyasal amaçlar ile kara propaganda kullanılmaktadır. Özellikle halkı bir durumda yalan yanlış bilgiler ile ikna etmek ya da bir grup ya da görüşe karşı harekete geçirmek için, halkın duyguları ve inançları ile oynayıp, onlara gerçekleri söylemeden yapılan iletişim çalışmalarıdır. 
Günümüzde bunu daha geniş kitlelere karşı kullananlar kimlerdir? Tabi ki emperyalistler, Neden ? Operasyon yapılacak olan bölgelerde dünya kamuoyu ve halkının etki altına alarak asıl amaçlarının gizlenerek oluşturulan suni gündemleri kendi çıkarları çercevesinde kullanabilmek için.
Nerede uygulandı? Hemen yanı başımızda Irak'ta, aynı şeyi Suriye için söylemek çok doğru olmayacaktır. Olayların çıkışı noktası itibarıyla.
Uzun bir süre işlenen kara propaganda sonucunda tüm dünyanın yanı sıra Irak halkı kendi yöneticileri hakkında olumsuzlaştırılmıştı. Hatta ülkemizde çıkan haberlerde o dönem, Saddam tarafından geliştirilen kimyasal silahların menzilinin İstanbul'a ulaştığı haberleride vardı.
Irak ve Türkiye arasında bir kavga söz konusu değildi veya herhangi ciddi bir kriz olmamasına karşın bu haber halkın etkilenmesi için tam yer ve zamanında kullanılarak amaca hizmet etmiştir.
Irak devlet başkanı Saddam Hüseyin DİKTATÖR diye adlandırılmıştı.Saddam Hüseyin'in yakalandıktan sonra CIA tarafından yapılan sorgusu kitaplaştırıldı. Kitabın yazarı  Saddam Hüseyin'in yakalandıktan kısa bir süre sonra kendisine, "Irak'ı yönetemeyeceksiniz, başarısız olacaksınız çünkü Irak'ı tanımıyorsunuz. Dilini, insanını, tarihini ve kültürünü bilmiyorsunuz. Çok yakında Irak'ı yönetmenin ne kadar zor olduğunu siz de anlayacaksınız" dediğini yazdı.
Artık ne önemi vardı bu cümlenin, tek bir önemi vardı oda bu olayı gerçekleştirenlerin düştükleri bataktan çıkmak için yaptıkları manevra idi. Gerekli miydi, kesinlikle hayır,onlar alacaklarını almıştırlar.
Şimdi parçalanmış belirsizliğin kol gezdiği bir  Irak var. Her ne kadar görüntüde Irak ordusu Peşmergelere karşı üstünlük elde ettiği görünsede olayın aslı böyle değildir. Yazılmış bir senaryo oynanmaktadır. Irak bir yüz yıl daha başkalarının boyunduruğu altındadır,onların kontrolünden çıkamayacağıda aşikardır.
Aynı senaryo nerede yaşandı Libya'da, devlet başkanı Muammer Kaddafi, DİKTATÖR dendi, Libya iç savaşların olduğu ,parçalanmış,başkalarının kontrolünde bir devlet artık. Bir yüz yıl daha kendine gelmesi mümkün olmayacak, kendine gelsede kontrol kendi elinde olmayacak.
Emperyalizm bir ülkede Demokrasiden ,diktatörlükten bahsediyor ise oraya girmek için hazırlık yapıyor demektir.
Ülkemizde durum nedir ?
Son bir kaç yıldır söylenmekte olan  diktatör kelimesi son bir kaç gündür ülke gündemini oluşturmaktadır. Kim diktatör ? Bu ülkenin Cumhurbaşkanı. Kim söylüyor ? Ülkenin ana muhalefet partisi,
Yukarıda ki tanımda kara propaganda nasıl adlandırılıyordu,''Bir grup ya da görüşe karşı harekete geçirmek için, halkın duyguları ve inançları ile oynayıp, onlara gerçekleri söylemeden yapılan iletişim çalışmalarıdır. ''
Şimdi kara propagandanın nasıl uygulandığına bakalım kısaca,
Nasıl kara propaganda yapılır?
 Kaynağı gizli olan kara propagandada iddia edilenden başka bir merkezden gelen bilgi hâkimdir. Asıl kaynak bellidir ama başka bir kaynaktan geliyormuş gibi gösterilir. Gerçekler gizlenir, inançlar değiştirilir ve kamuoyu sarsılır.Kara propagandada kaynağın nereden geldiği anlaşılmaz. Olmayanlar varmış gibi gösterilir. Yalan, gerçekmiş gibi inandırıcı bir şekilde ortaya atılır. 
Amacı bir inancı yıkmaktır. Halkı liderlerden soğutmak, devlete karşı var olan güveni sarsmak, sosyal ve ekonomik dayanışmayı yıkmaktır. 
Gündemde ki Diktatör kelimesi açıktan söylenirken ardında saklı olan kaynak ne  olabilir?
Diktatör kelimesini kullananlar kime hizmet ediyorlar?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.