Senegal’de hayat durdu

Senegal’de hayat durdu
Senegal'in önde gelen Touba tarikatının kurucusu Ahmadou Bamba Mbacké'nin(1853–1927) sürgünden dönüşünün 120'ci yılında ülkede adeta hayat durdu.

Ülke genelinde milyonlarca kişi tarikatın merkezi Touba şehrine akın etti.

Her yıl geleneksel olarak yapılan anma törenlerine, Touba tarikatına mensup yaklaşık üç milyon Senegalli Müslüman katılıyor. Başkent Dakar'a 200 kilometre uzaklıkta bulunan Touba şehrinde düzenlenen anma programı nedeniyle ülkede 3 gün resmi tatil ilan edildi.

Başkent Dakar başta olmak üzere ülke genelinde hayat adeta durdu. Dakar'ın ekonomik merkezi olan “Soumbédioune” balık pazarına bile program boyunca kilit vuruldu.
Başkentte normal günlerde trafiğin yoğun olduğu cadde ve sokaklar bomboş kaldı.

Dakar'ın merkezinde bulunan ve şehrin en işlek yeri olan Özgürlük Meydanı sadece turistlere kaldı. Touba kentine hareket eden insanlar, kilometrelerce uzunlukta araç kuyruğu oluşturdu.

Ülkede, şehirler arası otobüslerin sadece Touba kentine sefer düzenlemesi nedeniyle boş yer kalmadı. Otobüslerde yer bulamayan Senegalliler, arabaların üzerinde veya at arabalarıyla yollara düştü.

Ahmadou Bamba Mbacké' Fransız yönetimine karşı baş kaldırır ve bundan dolayı sürgün edilir. Sürgün yılları sonrasında şuan ki adı Touba olan bölgeye yerleşir. Zamanla burada bir şehir kurulur ve şehrin tam ortasında cami yapılır. Şehrin bütün yolları bu camiye çıkıyor. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.