SEÇMENİN NABZI!

SEÇMENİN NABZI!
Erken seçimin ufukta görülmesi üzerine Samsun'da sokağa inerek seçmenler bazında bire bir görüşme yaparak ne düşündüklerini sorduk.

Seçmenin tamamına yakını listelerin değişmesi yönündeydi. Birkaç gün önce de Gazetemizin manşeti "Liste değişmeli" şeklinde çıkmıştı. Gazetemizin görüşü ile seçmenin görüşü aynı çizgide birleşti.

HALKIN ADAYI OLMALI
Koalisyon kurma çalışmalarının bir netice vermemesi üzerine Erken Seçime gidilmesine kesin gözüyle bakılıyor. DENGE Gazetesi olarak vatandaşın seçimle ilgili düşüncelerini öğrenmek üzere sokağa inerek seçmenlerle bire bir ropörtaj yaptık. Aldığımız cevapların yüzde 90'ı Milletvekili listelerinin değişmesi yönündeydi. Seçmen, Listelerde yer alan isimlerin parti temayülü değil halkın temayülü ön plana alınmalı, halkın listesi olmalı şeklinde görüş belirtti.  

LİSTE DEĞİŞTİRİLMELİ
Birkaç gün önce gazetemizin manşeti "Liste Değişmeli" şeklinde çıkmış ve kamuoyunda olumlu tepki almıştı. Seçmen vatandaşın sorduğumuz sorulara verdiği cevaplar gazetemizin görüşüyle bire bir örtüşür durumda olduğunu gördük. Seçmenin çoğunluğu listelerin değişmesi gerektiğini ve Erken Seçim olduğunda eğer AK Parti liste değişikliğine giderse tekrar tek başına iktidar olacağı kanaati ağırlık kazandı. 

VATANDAŞ LİSTELERDE DEĞİŞİKLİK İSTİYOR

Erken seçim ihtimalinin oldukça yüksek göründüğü bu zamanlarda sokağa inerek Samsunlulara yapılacak olan seçimle ilgili düşüncelerini, Milletvekili listelerini ne şekilde istediklerini ve seçim sonucu olarak ne tahmin ettiklerini sorduk. Samsunlular çoğunluklu olarak özellikle AK Parti'nin oyunu artırıp tekrar tek başına iktidar olması için liste değişiğine gitmesi gerektiğinni savundu.

 

1- Ümit Yener (37) Serbest Meslek

Erken seçim kararı verildiğinde acilen vekil listelerinde değişikliğe gidilmeli. Samsun'da AK Parti'li seçmenin istemediği isimler var Samsun'da vekil sayısının düşmesinde bunun büyük payı var. Bizim AK Parti'den başka güveneceğimiz parti yok bu yüzden il başkanlığı ve yönetimdekiler de adayları ona göre seçmeli. Daha güçlü ve daha sağlam, iradeli bir Türkiye için akıllı adımlar atmalıyız bu yüzden temelin sağlam olması gerekmektedir. Bu temel de Milletvekillerinden oluşmaktadır. Listeleri gerekli değişikliği yapınca AK Parti gerekli Milletvekili sayısına ulaşarak tekrar tek başına iktidar parti olacaktır.

2- Tolga Yiğit (27) Bayan Kuaförü

Türkiye'nin geleceğe yönelik adımlar atması lazım. Oy oranları şöyle olur diyemiyorum. 7 Haziran seçimlerinde hiç beklemediğimiz sürprizler yaşadık. AK Parti ve MHP arasında bir koalisyon hükümeti kurulması taraftarıydım umarım son günlerde bu gerçekleşir. Erken seçim olduğunda da MHP'nin oyunu artıracağını, listelerde değişikliğe gidilmediği sürece de AK Parti'nin yerinde seyredeceğini düşünüyorum. 

3- Esma Cankurt (22) Mağaza Çalışanı

Yüksek ihtimalle gözüken erken seçimde AK Parti'nin oyu artar. Oy kaybettiği şehirlerde bence kesinlikle liste değişikliğine gitmelidir. Özellikle Türkiye'nin Doğusu'nda birçok ilde listelere güçlü isimlerle çıkarak vekil sayısının artacağını düşünüyorum. Samsun'da da vekil sayısının düştüğü için bir iki ismi değiştirerek en az 6 vekil çıkaracağına kesin gözüyle bakıyorum.

4- İsmail Çelebi (28) Gemi Acentası Çalışanı

Bazı diğer sebepleri geçecek olursak AK Parti'nin Türkiye genelinde oy kaybetmesinin bir nedeni de vekil listelerinde yaptığı hatadır. Ortak paydada her kesimden insanı bir araya getirme hedefini halkına anlatamadığı için Samsun'dan aldığı vekil sayısı bu yüzden düşüş yaşadı. Halkın istediği isimleri ön sıralara koymadılar. Bütün partiler en doğru stratejiyi yapacaklar. Bu seçimde büyük sürprizler yaşanabilir. AK Parti bu konularda değişiklik yapmazsa yerinde seyretmeyi bırakalım oyunu aşağılara bile çekebilir. MHP ile CHP'nin ise Samsun'da vekil listelerinde değişikliğe gideceğini düşünmüyorum. Samsun'da MHP oyunu artırmaya devam edecektir.

5- Murat Aydın (36) Esnaf

AK Parti bu sene Samsun'da az bir oy farkıyla 6. Milletvekilini çıkaramadı. Bence Samsun dışında büyük oranda oy kaybettiği illerde o bölge halkının sevdiği ve kendisine yakın gördüğü isimleri çıkarmalıdır. Bence Samsun'da AK Parti bu sene 6 Milletvekilini rahat çıkartır. Seçimde AK Parti Türkiye genelinde tek başına iktidar olacak sayıda Milletvekili çıkarır. Samsun'da Kamuran Özden gerçekten çalışan bir adaydı fakat Milletvekili olamadı. Bu sene Özden'i vekil olarak görmek istiyorum.

6- Aziz Kamış (35) Esnaf

Bana kalırsa AK Parti Samsun'da Milletvekilliği listelerini değiştirir çünkü hazırlanan liste halkın istediği bir liste değildi. Listeler oluşturulurken parti temayülü değil, halkın temayülü ön plana çıkarılmalı. Halkın içinden, halkın seçeceği adaylar çıkarılmalıdır. Milletvekilliğine Samsunlularla iç içe olacak kişiler getirilmeli. Ben şahsen erken seçim olmasını değil de AK Parti ile MHP'nin uzlaşarak bir koalisyon hükümeti kurmasını istiyordum. Ama partilerin tutumu buna imkan vermedi. 

7- Uğur Tağcı (33) Santral Görevlisi

Erken seçimde HDP'nin oyu düşer fakat barajı kıl payı ile geçeceğini düşünüyorum. Türkiye'nin son günlerde yaşadığı sıkıntıara tepkisinden dolayı MHP'nin oyunun yükseleceğini düşünüyorum. CHP kemik oyu sayesinde aynı düyeyde seyreder. AK Partili Milletvekilleri listede bence 3, 4 ve 5. sırasının kesinlikle değiştirilmesi gerekiyor. Samsun'un içinden Samsun ve Samsunlular için emeği geçen insanların listeye girmesi gerekiyor. Mesela ben İlkadım için çok çalışan Necattin Demirtaş'ın MHP'den aday gösterilmesini isterim. Her Partiden çalışan ve halkın sevdiği kişilerin bu göreve layık görülmesi taraftarıyım.

8- Muhammet Acar (29) Mağaza Yöneticisi

Bu seneki seçimlerde Samsun'da çok sağlam kadrolu bir liste hazırlayan parti olduğunu düşünmüyorum. Samsunlular tüm Türkiye genelinde olduğu gibi şehri için çalışan şehrinin insanıyla bütünleşen vekil görmek istiyor. Bence AK Parti'de halkı için çalışan Kamuran Özden'in vekil olması gerekiyordu ki vekilliği kıl payı kaçırdı. Ön sıralara çeilmesi gerekirdi. Hasan Basri Kurt kendi bölgesi Kavak'ta oy oranını düşürdü. Listeye 5. sırada girdiği için parti prestiji sayesinde vekil olabildi. Ben MHP'nin adayı olan Aslan Karanfil'in ilk sıralarda listeye girmesi gerektiğini düşünüyorum. Aslan Karanfil'in biz Samsunluları mecliste iyi temsil edeceğini düşünüyorum. Seçimin sonucunda bence CHP ile MHP'nin oyları düşerken AK Parti tek başına iktidar olur diye düşünüyorum.

9- Yasemin Köknel (26) Mağaza Sorumlusu

Samsun'da vekil sayısının düşmesinin başlıca sebeplerinden biri vekil listelerinin Samsun halkına uygun, vatandaşın istediği adaylar olmamasıdır. Benim görüşüm AK Parti çalışmalarını halkın isteği yönünde yaparak listelerde değişikliğe gitmelidir. Samsun'un hakiki kişilerinin liste başlarında olmalarını ve mecliste bizleri temsil etmelerini istiyorum.

10- Orhan Karagöl (22) Öğrenci

Bu sene 7 Haziran seçimlerinde Türkiye büyük bir sürpriz yaşadı. HDP'nin barajı aşacağını ve AK Parti'nin tek başına iktidar olamayacağını düşünmüyordum. Olma ihtimali çok yüksek olan erken seçimde AK Parti'nin vekil listesinde değişikliğe gideceğini düşünüyorum. Parti, Samsun'a ve Samsunlulara yakın isimleri ön plana koyacaktır. Bakan Çağatay Kılıç dışında vekillerin değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu vekillerin yerine gerçek Samsunlu, her zaman Samsun'da olan ve Samsunluları temsil edebilecek kişilerin getirilmesinin oy oranını artıracağını düşünüyorum. Haluk Tan'ı Milletvekili olarak mecliste Samsun'u temsil etmesini isterim. MHP geçen döneme vekil sayısını artırdığı için listesinde değişiklik yapmaz diye düşünüyorum.  Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum