Sebze fiyatları yüzde 7.56 yükseldi

Sebze fiyatları yüzde 7.56 yükseldi
Tarım ürünleri üretici fiyatlarındaki yıllık artış Eylül ayı sonu itibarıyla yüzde 16.29'u bulurken, sebzelerde aylık artış yüzde 7.56'ya fırladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) verilerine göre, Eylül'de aylık artış yüzde 2.29 ve dokuz aylık artış da yüzde 7.73 oldu.


Aylık değişim; tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 2.16, ormancılık ürünlerinde yüzde 4.57 ve balıkçılıkta yüzde 5.22 artış gerçekleşti.


Eylül'de en yüksek aylık artış tek yıllık bitkisel ürünler ana grubunda oldu. Bir önceki aya göre; tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 2.81, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 0.34 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler ana grubunda ise yüzde 2.59 artış gerçekleşti.


SEBZE VE TAHILLAR

Alt tarım gruplarından sebzelerin fiyatları ise bir önceki aya göre yüzde 7.56 arttı. Tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumların fiyatları da yüzde 0.26 arttı.


SIĞIRLAR VE SÜT GRUBU

Aynı dönemde, canlı sığırlar ve işlenmemiş süt grubu fiyatları yüzde 2.38 artarken, yumuşak çekirdekli ve sert kabuklu meyveler grubunda yüzde 1.44 azalış gerçekleşti.


BALIKTA YÜKSEK ARTIŞ

Fiyatları yüksek düzeyde artan ürünler arasında balığın da bulunması dikkat çekti. TÜİK verilerine göre, avlanma yasağının kalktığı ay olmasına karşın Eylül'de balık fiyatları yüzde 5.22 yükseldi.


KÜMES HAYVANLARI - YUMURTA

Gıda ürürleri arasında diğer bir aylık bazda yüksek oranlı artış da kümes hayvanları ve yumurta grubunda yaşandı. Bu grupta Eylül'deki aylık bazlı fiyat artışları ortalama yüzde 4.56'yı buldu.


PİRİNÇTE BÜYÜK DÜŞÜŞ

TÜİK verilerine göre, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyvelerde yüzde 14.33 ile en yüksek artış görülürken, pirinçte ise üretici fiyatlarının yüzde 8.34 düzeyinde düştüğü belirlendi.(DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.