Sanata yönetici darbesi

Sanata yönetici darbesi
Samsun'daki özel tiyatrolar, ilköğretim okullarında sahneledikleri çocuk oyunlarında bilet gelirlerinin yarısını yöneticilerin almasına tepkili.

Öğrencileri okullarda sanatın her dalına yönlendirmeye çalışan Milli Eğitim Bakanlığı'nın çabaları, okul müdürlerine çarpıyor. Derslerde sanat temasının işlendiği ve bu amaçla ilgili kolların oluşturulduğu okullarda, özellikle tiyatro gibi görsel sanatların okul içerisindeki gösterimine okul yönetimleri darbe vuruyor.

YÜZDE 50 PAY İSTENİYOR

Okullarda öğrencilere yönelik eğitici oyunlar sahneleyen özel tiyatrolar, okul yöneticilerinin kendilerinden bilet başına aldıkları payın fazlalığından yakınıyor. Yeterli ödenek alamayan okullarda, özellikle yönetici ve okul aile birliği üyelerinin bilet başına yüzde 50'lik bir pay istediğinin altını çizen tiyatrocular, bu nedenle çok az sayıda öğrenciye hitap ettiklerini belirterek, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün konuya el atmasını istiyor.

İZLEYEMEYENLER VAR

Normal koşullarda okullardaki gösterimler için 2 YTL'ye satılan biletin, 1 YTL'sini okul yönetimlerinin aldığı belirtilirken, öğrencilerin bir çoğunun tiyatroyu izleyemedikleri kaydedildi. Okul yöneticilerinin katkı payı alması nedeniyle 2 YTL olan bilet fiyatlarının, bu sorunun ortadan kalkması durumunda 1 YTL'ye kadar inebileceğini söyleyen Samsun'daki özel tiyyatrocular, bu sayede tüm öğrencilerin oyunları rahatlıkla izleyebileceğini ve sanata olan ilgilerinin artabileceğini kaydetti.

ORTADA BİR ÇELİŞKİ VAR

Bir yandan okullarda öğretmenlerin öğrencilerine sanat dallarında kendilerini geliştirmeleri için telkinde bulunduklarını ifade eden tiyatrocular, okullarda karşı karşıya kaldıkları 'maddi' durumun çelişkili olduğunu kaydederek, "Bu önemli bir sorun, kimi zaman bu konuyu dile getirdiğimizde, oyun oynatmama tehditleri ile karşılaşabiliyoruz. Sanat ticarileştirilemez" açıklamasını yaptılar.