SAMSUN'DA NEDEN VAR?

SAMSUN'DA NEDEN VAR?
Birtakım yayın organları ve bazı çevrelerin karşı çıktığı biyokütle enerji santraline Afyon'un Çay ilçesinde ve Çorum'un Mecitözü ilçesinde hiçbir sorun çıkarılmadan yatırımlara destek verilirken Samsun'da ise neden sorun yaşandığı merak konusu oldu.

ENERJİ BAKANLIĞI GARANTİSİ VAR!
Türkiye'nin birçok yerinde bulunan biyokütle enerji hakkında Samsun'a gelindiğinde kopartılan yaygara, şehre yapılacak olan yatırımların önüne geçme ve engel olma gayretleri olarak görülmekte. 5346 sayılı Yenilenebilir Enerjiye İlişkin Kanun'da da belirtildiği gibi 'ithal yakıt' kullanımı kesinlikle yasak olan biyokütle enerji santralinde fosil kökenli (Kömür, Doğalgaz vb.) ve plastik malzeme, çöp vb. yakıt kullanımı söz konusu olmayacak. Tesiste oluşacak kül, katkı malzemesi veya gübre hammaddesi olarak kullanılabilecek. Külün içeriğinde toprak için kıymetli fosfat ve diğer elementler olacağı için kullanım imkânlarının mevcut olduğu ve bu itibarla doğayı kirletmesi söz konusu olmadığı Enerji Bakanlığı tarafından açıklandı.

44444444.jpg

100 MİLYONLUK YATIRIM
Çarşamba ve komşu ilçelerdeki çiftçiler düşünüldüğünde, yaklaşık 20.000 çiftçiye doğrudan ek gelir imkânı sağlanarak, ciddi bir kırsal kalkınma hamlesi gerçekleştirilecek. Satın alınacak olan tarımsal ve orman ürünleri atıkları ile bölgeye her yıl yaklaşık 100 Milyon TL doğrudan gelir desteği sağlanmış olacak. Ülkemizin enerji açığının kapatılmasında yerli, yenilenebilir ve temiz enerji üretimi ile ülkemiz için model bir proje ortaya konarak temiz enerji ile yıllık 189.000 MWh elektrik üretilecek. Yaklaşık 90.000 hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak. Proje kapsamında yatırım döneminde aşamalı olarak 250, işletme döneminde ise santral ve saha ekipleri ile toplamda yaklaşık 100 kişilik istihdam sağlanacak. Samsun Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali atık ısısından yaklaşık 50 dekar alanda modern sera kurulumu yapılarak 50 bayan personel istihdamı ile tarımsal üretim gerçekleştirilecek.

55555.jpg

'YATIRIM GELMİYOR' DİYENLER...
Samsun'a bu kadar artısı olacak olan tesisle ilgili çığırtkanlık yaparak bilinçsiz yalan yanlış iddialarla halkı örgütleyip engel olmaya çalışan güruhun maksatlarının ne olduğu merak konusu. Kamuoyunu manipüle ederek,yapılacak olan yatırımlara karşı bilinçsizce karalama kampanyaları ve algı oluşturulmakta. Bir kısım çevrelerin Samsun'a 'neden yatırım gelmiyor' diyerek daha önce veryansın ettikleri düşünüldüğünde maksatlarının Samsun ve şehrin insanı olmadığı ortaya çıkmış oldu.

AFYON YEREL GAZETESİ

3333-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.