Samsun'da kadın profili

Samsun'da kadın profili
1999 yılında Birleşmiş Milletler, 25 Kasım'ın "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü" olarak benimsenmesini karar altına almıştır.

Kadına yönelik şiddet, toplum içinde ya da özel hayatta cinsiyete dayalı olarak kadının fiziksel, cinsel ve psikolojik zarar görmesi ve/veya acı çekmesi ile sonuçlanan ya da bu tür sonuçlara yol açabilecek olan tehdit, baskı ve özgürlüğün keyfi olarak engellenmesini kapsamaktadır.
Kadına yönelik şiddetle mücadele için; önleme, koruma, yargılama ve mağdurlara destek yollarını içeren kapsamlı bir yasal çerçeve oluşturan ve hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası sözleşme hazırlanmıştır. Bu bağlamda kadına yönelik şiddetin, fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddetin yanı sıra zorla erken yaşta evlendirme gibi birçok biçimini ele alarak suç olarak tanımlamaktadır.

Ulusal ve uluslarası mevzuattaki pek çok düzenlemeye rağmen, şiddet, her yerde, sokakta, okulda, işyerinde varlığını sürdürüyor. Kadınlar en çok güven içinde olması, en çok güven duyması gereken kendi evinde sevgi, saygı beklediği kişiler tarafından şiddete uğruyor. Namus, töre cinayetleri, koca-baba dayakları, işkence, medyada magazinleştirilerek sunuluyor. Şiddete uğrayan kadının ne yaptığı, ne söylediği ya da nasıl giyindiği sorgulanarak; fiziksel, sözel ve cinsel şiddete uğrayan kadınların bunu hak edip haketmediği tartışılarak, kurbanlar suçlanıyor. Korkutuyor, şiddet sindiriyor, acı veriyor, zarar veriyor. Bir kısır döngü halinde evde, okulda, sokakta yaşanan şiddet giderek toplumun sağlığını bozuyor.

Aslında kadına yönelik aile içi şiddet sadece kadının sorunu değil toplumsal bir sorun. Bu nedenle, sadece kadınların mücadelesi ile şiddetin önlenmesi mümkün değil. Kadına şiddet yazıktır, günahtır denilmekle çözüm olmuyor, olmayacak da. Şiddetle mücadele için yasalar çıkarılıyor, kadın kuruluşları, avukatlar, kent konseyi kadın meclisleri, yerel yönetimler, şiddeti önlemeye ve mağdurlara destek vermeye çalışıyorlar. Ama kişiler ve kurumlar kendi üstüne düşen görevi yapsa bile şiddet önlenemiyor. Çözüm için, şiddetin önlenmesi devletin öncelikli hedefleri arasında yer almalıdır.

SAMSUN İL KADIN hakları koordinasyon kurulu olarak samsunun kadın profili, kurulumuz tarafından kapsamlı bir çalışma neticesinde çıkartılmış olup kadın sorunlarını ve çözümlerini 6 başlık altında toplamış bulunmaktayız…



-Eğitim
-Hukuk
-Çevre
-İstihdam
-Siyaset
-Sağlık
bu başlıklar altında samsun merkez ve ilçelerinde yapılan farkındalık çalışmaları yapılmaktadır.

Gerek kadına yönelik şiddet ve gerek aile içi her tür şiddetin önlenmesi için kararlı devlet politikalarının; bu konuda toplumu tüm kesimlerine ulaşacak farkındalık ve eğitim programlarının hayata geçirilmesi noktasında saha çalışması il kadın hakları koordinasyon kurulu tarafından yapılmaktadır.

Şiddet mağdurları için başvuruların kolaylaştırılmasını ve tüm kadınların başvuru yolları hakkında bilgilendirilmesini, sığınma evlerinin sayısının artırılmasını, ücretsiz danışmanlık, psikolojik ve tıbbi destek sağlanarak; ekonomik olarak ihtiyaçlarını karşılayabileceği koşulların oluşturulması ve gerekli yasal yardımların yapılmasını devletimizden ve kamuoyundan istiyoruz.

Şiddetin kadınlarımızın ve ülkemizin gündeminde olmadığı bir gelecek dileğimizle 'HER TÜRLÜ ŞİDDETE HAYIR!' diyoruz.

Samsun il kadın hakları koordinasyon kurulu dönem sözcüsü Muradiye ERGİN
( 25 KASIM 2014 )



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.