Samsun'da İki dil bir bavul heyecanı

Samsun'da İki dil bir bavul heyecanı
Türk bir öğretmen ile Kürt öğrenciler arasında geçen diyaloğu anlatan "İki Dil Bir Bavul" filminin Karadeniz'deki ilk gösterimi Samsun Galaksi Sineması'nda gerçekleştirildi.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Orhan Eskiköy'ün yaptığı 2009 yapımı filmin konusu dikkat çekiyor. Türk öğretmenin, uzak bir Kürt köyündeki bir yılını anlatan film, duygu yüklü görüntülerin yanı sıra gerçekçiliği ile de dikkat çekiyor. Üniversiteden yeni mezun olmuş ve uzak bir Kürt köyüne atanmış Türk öğretmenin bir yılını, onun okula yeni başlayan ve Türkçe bilmeyen çocuklarla yaşadıklarını anlatan film, bir yıl boyunca öğretmenin farklı bir topluluk ve kültür içindeki yalnızlığına, çocuklar ve köylülerle yaşadığı iletişim problemine, çocuklardaki değişime tanıklık ediyor.
YÖNETMEN GRİP NEDENİYLE
GELEMEDİ
Bir çok ulusal ve uluslararası festivalden ödüllerle dönen film, Karadeniz Bölgesi'nde ilk kez Samsun'da gösterime girdi. Samsunlulardan tam not alan filmin yönetmeni Orhan Eskiköy, davet üzerine gelmeyi planladığı Samsun'a, rahatsızlığı nedeniyle gelemedi. Bir mektup göndererek, filmi izlemeye gelenlerden özür dileyen Eskiköy, "Bugün aranızda olmak için tüm planları yapmıştık. Ancak haftalardır filmin gösterildiği her yere gitme çabamızın verdiği yorgunluk nedeniyle, grip salgınının kurbanı oldum. Karadeniz'deki ilk gösterim benim ve ekibim için çok önemliydi. Ama size bir borcum olsun en kısa zamanda orada olacağım" ifadelerine yer verdi.
SAMSUNLULARI FİLME DAVET
EDİYORUZ
Film gösteriminin ardından izleyiciler film üzerine bir fuaye yaparken, filmi Samsun'da gösterime sunmaya katkıda bulunan Sami Karasu, "Karadeniz'de ilk defa gösterime giren İki Dil Bir Bavul filmini izleyiciylerle buluşturmaktan gerçekten gurur duyuyoruz" dedi. Karasu tüm Samsunlulara filmi izlemeleri tavsiyesinde bulundu.