SAMSUN HEDEFTEKİ ON İL ARASINDA

SAMSUN HEDEFTEKİ ON İL ARASINDA
Türk akademisyenlerin raporlarına göre çok az oy farklarıyla 10 ilde vekil sayıları değişmesinin beklenildiği açıklandı.

1 Kasım'da partiler bazı illerde 300 ile 600 oy farkıyla vekillik kazanıp kaybedebilecek. Bu on ilin arasında AK Parti'nin 300 oyla MHP'ye kaptırdığı milletvekili için Samsun da bulunuyor.


Türkiye 1 Kasım seçimlerine giderken meclisteki 4 parti kendine göre en kritik illeri belirleyerek seçim bölgelerindeki çalışmalarının stratejisini değiştiriyor. Yurt dışında yaşayan Türk akademisyenler tarafından New York merkezli kurulan Türkiye Araştırmaları Enstitüsü (Research Instute on Turkey-RTI) ise hazırladığı raporla meclisteki 4 parti için en kritik 10 ili belirledi. RTI tarafından hazırlanan rapora göre bazı seçim bölgelerindeki çok küçük oy değişimleri partilerin çıkaracakları milletvekili sayıları üzerinde ciddi bir değişikliğe yol açıyor. Yetkililer, "Kritik 10 ilin yer aldığı rapora göre AK Parti Samsun'da 300, MHP Amasya'da 600 oyla bir vekil fazla çıkarabilir." şeklinde konuştu.

KARADENİZ KRİTİK BÖLGE

RTI'ın çalışmasında bulgular özellikle Karadeniz bölgesinde en ufak oy değişimlerinin bile AK Parti ve MHP'nin milletvekili sayılarını etkileyeceğini gösteriyor. CHP ve MHP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun büyük çoğunluğunda ve HDP ile ciddi bir rekabet içerisinde olmayacak. Ege Bölgesi'nde Aydın ve MHP-AK Parti yarışının olduğu Balıkesir dışında milletvekili dağılımlarında bir farklılık oluşmaması bekleniyor.

AK PARTİ'DE SEFERBERLİK

Rapora göre AK Parti, Samsun'da 300, Bayburt'ta 600, Giresun'da 1.300, Gümüşhane'de 1.500 ve İstanbul 3. bölgede 1.600 fazla oyla bir milletvekili fazla çıkarabilir. AK Parti'de Karadeniz Bölgesi meclis aritmetiği için oldukça önemli gözüküyor. Aynı zamanda Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da HDP oyları düşerse bu da yine AK Parti'ye yarayacak.

SAMSUN'DA ÖNEMLİ 300 OY

Rapor doğrultusunde MHP'de ise kritik seçim bölgelerinin çoğunluğunu Karadeniz'deki iller oluşturuyor. MHP Karadeniz'de en çok oy alan parti AK Parti ile kıyasıya bir yarış içinde. MHP'nin vekil kazanma ya da kaybetme sayıları ise CHP'ye göre çok daha düşük gözüküyor. Buna göre MHP aldığı oyu Amasya'da 600, Çankırı'da 1.200, Iğdır, Kocaeli ve Malatya'da yaklaşık 1.300 kadar arttırırsa bu illerden bir vekil daha meclise gönderecek. Ancak Samsun'da 300, Bayburt'ta 500, İstanbul 3. Bölge'de 900, Giresun'da 1.100 ve Gümüşhane'de yaklaşık 1.400 oy kaybederse meclisteki sandalye sayısı bu illerden azalacak. Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum