Rüzgardan üretilen elektrik doğalgaz ithalatını düşürüyor

Rüzgardan üretilen elektrik doğalgaz ithalatını düşürüyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rüzgardan elde edilen elektriğin ilk defa geçen pazar günü, Türkiye'de harcananın yüzde 10,5 oranına ulaştığını söyledi. Yıldız..

“Geçen yıl 600 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithal ettik. Rüzgardan elde edilen elektrik, yıl sonunda 1 milyar dolarlık daha az doğalgaz ithal etmemizi sağlayacak.” dedi.

Güneş Enerjisinden Lisanssız Elektrik Üretimi Kayseri Buluşması'na katılan Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada geçen yıl Türkiye'nin kurulu gücüne 7 bin megavat eklendiğini kaydetti: “Sene 2002 yılıdır, 31 bin 500 megavat güç var. Son 12 yıl içinde 34 bin 500 megavat güç eklendi. Türkiye, büyümesini kamu kaynaklarıyla değil, özel sermayeyle, uluslararası şirketlerle yapmaya karar verdi. Bu büyüme ve değişim, büyürken de değişim adına önemli bir husustu.”

Almanya'da her tarafta rüzgar ve güneşten enerji elde edildiğini sanıldığını belirten Taner Yıldız, “Almanya'da kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 43 ve yüzde 51'e çıkarma kararı alındı. Amerika da aynı durumda. Türkiye'de yenilenebilir enerjiden üretilen elektrik payı, Avrupa'nın iki katıdır ama biz kirli enerji üretiyor gibi görünüyoruz. Algı var, bu haksızlığa karşıyız. Biz bunları doğru olarak anlatacağız. Biz hizmetlerimizi insan odaklı yapacağız. İnsan odaklı yaptıkça güçleneceğiz. Daha da güçlendikçe de doğru yapma kapasitesine ulaşacağız. 1 megavata tâbi, lisanslı olmayan enerji üretiminin de altyapısı oluşmaya başladı.” diye konuştu. Geçen ekim ayı sonu itibarıyla 5 bin 143 megavat yeni kurulu sistemi ülkeye kazandırdıklarını anlatan Yıldız, “Bunlar 10-15 ülkenin kurulu gücü kadar olan güçtür. Türkiye her yıl, bir başka ülkenin kendisine katılması gibi büyüyor. Bunun başında siyasi istikrar var. Myanmar'da petrol var ama aramaya giden yok, çünkü siyasi istikrar yok. İllâ bir değerin olması, oraya yatırım olacağı anlamına gelmez. Türkiye, oluşturduğu siyasi istikrar ve yatırımla bugünlere geldi. Rehavete kapılmadan bu yatırımlarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, şunları kaydetti: “Rüzgar enerjisinde ilk defa pazar günü, Türkiye'de tüketilen enerjinin yüzde 10,5'u üretildi. Geçen yıl 600 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithal ettik. Rüzgardan elde edilen elektrikle yıl sonunda 1 milyar dolarlık daha az doğalgaz ithal edeceğiz. 11 milyar dolar veriyoruz. 7,2 milyar dolarlık daha az doğalgaz ithal edeceğiz. Kendi şirketiniz, kesenizle alakalı değil, ülkemizin, geleceğimizin, çocuklarımızın cebinden çıkacak parayla ilgilidir. Yapacağınız yatırımlar önemlidir. Biz bir çırpıda 1000 megavatlık santralleri devreye alıyoruz ama güneşten aldığımız 1 megavat yatırımdan da büyük heyecan alıyoruz.” CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.