Rusya’dan NATO’ya uyarı: Karşı tedbirler alırız

Rusya’dan NATO’ya uyarı: Karşı tedbirler alırız
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in “Rusya'nın Ukrayna'da durumu istikrarsızlaştırma çabaları ve bölgedeki askeri varlığını artırmasına karşılık doğu bölgelerinde askeri etkinliklerini artırdıkları” yönündeki açıklamasına Moskova tepki gösterdi.

Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, NATO'nun Rusya sınırlarında ek güç yerleştirmesi ve askeri etkinliğini artırmasını gerektirecek herhangi bir objektif gerekçe olmadığını söyledi. Rusya'nın da karşı adımlar atacağı uyarısı yapan Gruşko, “NATO'nun bölgedeki hareketleri sıkı bir şekilde takip ediliyor. Karşı tedbirler alınıyor ve alınmaya devam edecek…” uyarısında bulundu.

NATO'nun bölgenin güvenliğinden çok, sadece kendi çıkarlarını dikkate aldığı eleştirisi getiren Gruşko, Portekiz, İtalya ve İspanya topraklarında 40 bin NATO üyesi ülkenin askerinin katılımı ile 2015'de yapılacak askeri tatbikatı örnek gösterdi. Soğuk Savaş sonrası en çok sayıda NATO askerinin tatbikata katılmasının planlandığını belirten Gruşko, “NATO, ittifakın gücünü artırmak için Ukrayna krizini kullanıyor. Böylece askeri hareketlilik ve bütçe de artıyor…” eleştirisi getirdi.

Gruşko, Stoltenberg'in NATO'nun sadece bir yılda 200 tatbikat yapacağını açıkladığını, bunun da iki günde bir tatbikat anlamına geldiğini söyledi. Rus yetkili NATO'nun 5 bin – 7 bin askerden oluşacak hızlı hareket gücü oluşturacağını, bunun da Rusya yakınlarında bir bölgede yerleştireceğini hatırlattı.

Brüksel'de yapılan NATO Dışişleri Konseyi toplantısı sonrası basının sorularını cevaplayan Gruşko, şu anda NATO'nun yaptığı çalışmaların bölgede ve tüm Avrupa çapında durumun daha da kötüye gitmesine neden olduğunu söyledi.

NATO'nun Soğuk Savaş mantığı ile kararlar almaya başladığını belirten Rus yetkili, “Bu yol yeni bir silahlanma yarışını doğurabilir ve tansiyonun yükselmesine neden olur. Bu süreçten çıkmak daha sonra çok zor olabilir…” ifadelerini kullandı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.