Rusya'daki kriz Ortacalı üreticiyi de vurdu

Rusya'daki kriz Ortacalı üreticiyi de vurdu
MUĞLA'nın Ortaca İlçesi'nden başta limon olmak üzere narenciye ihracatının yapıldığı Rusya'daki kriz, bölgedeki üretici ve ihracatçıyı da olumsuz etkiledi.

Hükümete yeni pazarlar aranması çağrısı yapan Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, limon ve portakal ihracatının durma noktasına geldiğini söyledi.

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, Köyceğiz, Ortaca ile Dalaman İlçesi'nden Rusya'ya yılda yaklaşık 150 bin ton limon, portakal ve mandalina ihraç edildiğini belirtirken, Rusya'daki devalüasyonun bölgeyi de etkilediğini söyledi. Hükümeti yeni pazarlara yönelmeye çağıran Çöllü, üreticinin sıkıntılarını dile getirdi.

"ÜRÜNLER İÇİN YENİ PAZAR BULUNSUN" ÇAĞRISI

Portakal ve mandalinaya talep olmadığını, fiyatlardaki düşüşün üreticiyi olumsuz etkilediğini söyleyen Çöllü, şöyle dedi:

"Bölgemizdeki ihracattaki sıkıntıdan dolayı şu anda limonumuz portakalımızın satışı durmuş vaziyette. Rusya'daki devalüasyondan çok etkilendik. Tüccarın kilosunu 85-90 kuruştan aldığı limonumuz şu anda 30-35 kuruşa düştü. Portakala ve mandalinaya talep yok. Ortaca'da 40 bin ton civarında domates yetişiyor. Bu sezonda yetişen domatesin ihracata giden kısmı bitti. Domates sezonu kapandığı için Rusya'da yaşanan devalüasyondan etkilenmedi. Rus rublesi dolar karşısında çok fazla değer kaybına uğradı. Ürünlerimizin büyük kısmını Rusya'da pazarladığımız için buraya gönderilen ürünlerde tüccarlarımız yüzde yüze yakın zarar etti. Yaklaşık 1 dolara kilosu satılan limon, şimdi 50 sente düştü. Rusya'daki yaşanan olumsuz ekonominin tüccarlar ile çiftçileri sıkıntıya soktu. Hükümette yardımcı olup Ortadoğu'da yeni pazarlar açıldığı taktirde bu sıkıntı giderilebilir. Birçok çiftçi arazilerindeki ağaçları kesme noktasına geldi. Sıkıntıların bir an önce düzelmesini temenni ediyoruz. İnşallah düzelir diyorum."

İHRACATÇI DA DERTLİ

Muğla Büyükşehir Belediyesi Ortaca Toptancı Sebze ve Meyve Hali'nden işyeri bulunan tüccar Kadir Kalkan, Ruble'nin dolar karşısında değer kaybetmesinin ihracatı olumsuz etkilediğini söyledi. Yaklaşık 1 haftadan bu yana yavaşlayan ihracatın durma noktasına geldiğini belirten Kadir Kalkan, yılbaşından sonra bu durumun düzelmesini ümit ettiklerini dile getirdi. Önümüzdeki günlerde ihracatçıların Ruble fiyatına bakarak çalışacağını dile getiren Kalkan, şöyle dedi:

"Ruble fiyatı geçen günlerde bir hayli yükselmişti ve ihracatı durdurmuştu. Rusya'daki bu belirsizlik sadece yaş sebze meyve sektörünü değil, diğer ihracat yapılan ürünleri de olumsuz etkiliyor. Kısa zamanda Rusya'daki durumun normale gelmesini ümit ediyoruz." (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.