Rusya’da çayda çıra ve kına gecesi şöleni

Rusya’da çayda çıra ve kına gecesi şöleni
Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen “Dünya Kültürleri” adlı programa Türkiye adına katılan Türk-Rus Kültür Merkezi ziyaretçilerden tam not aldı.

Birçok ülkeden 700'den fazla çocuğun katıldığı kültür programında Türk mutfağından farklı lezzetler sunuldu.

Türk kahvesinin yapılışının gösterildiği Türkiye standında, ebru yapımına katılımcılar büyük ilgi gösterdi. Ebru sanatını ve kaligrafi tekniğini dikkatle izleyen ziyaretçiler daha sonra kendi elleriyle ebru yapma fırsatı buldu. Etkinlikte çayda çıra halk oyunu ve kına gecesi gösterisi yapıldı.

Organizasyon Başkanı Galina Skvartsova, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada programa farklı ülkelerde 700'den fazla çocuğun katıldığını belirtti. Festivalin çocuklar için iyilik ve arkadaşlık köprüsü oluşturmasını umut ettiğini söyleyen Galina, “Bugün burada Türk-Rus Kültür Merkezi gibi farklı şehirlerden ve ülkelerden gelen çocuklar kendi kültürünü tanıtmak için bir şeyler yapıyor. Bugün buraya kendi folklorlarını sergilemek için Hintliler, İtalyanlar, Araplar, İrlandalılar ve daha birçok ülkeden çocuklar geldi. Bu festival sayesinde çocuklardaki iyilik ve güzellik hislerinin çoğaldığını düşünüyoruz. Aynı zamanda farklı ülkelerden gelen çocuklar birbirlerinin kültürünü de tanımış oluyor. Bu çocukların ilerde kesinlikle ellerine silah alacağını düşünmüyorum. Şu anda dünyamızda maalesef bu konuda bir sıkıntı var…” açıklamalarında bulundu.

Türk-Rus Kültür Merkezi'nin performansından çok etkilendiğini belirten Skvartsova, “Burada en büyük katılımcılarımızdan biri gibiydiler. Türkiye bizim dost ülkemiz, zengin kültürü var. Kültür, sadece şarkı türkü ve danstan ibaret değil, kültür merkezi bugün burada yaptığı birçok işle bunu bize gösterdi. Türk kahvesi, ikramlar ve çocukların kendi elleriyle ebru yapması harikaydı.” ifadelerini kullandı.

TÜRK-RUS KÜLTÜR MERKEZİ'NE DİPLOMASİ ÖDÜLÜ

Türk-Rus Kültür Merkezi organizasyon komitesi tarafından Türk ve Rus kültürlerinin tanıtımına ve halklar arasında dostluğa katkısı nedeni ile “Kültür Diplomasisi” ödülüne layık görüldü.

Jüri üyesi olan Anatoli Magamedoviç de yaptığı açıklamada yirmi küsur yıldır farklı ülkelerde ki konsolosluklarda ve kültür ataşeliklerinde görev yaptığını ve dünya kültürlerinin kendisine çok yakın olduğunu belirtti. Bu kadar farklı yerlerden gelen çocukların toplanmasının ve kaynaşmasının çok önemli olduğunu belirten Magamedoviç, “Çocuklar birbirlerini tanıyorlar, arkadaşlık kuruyor ve kaynaşıyorlar. Günümüz dünyasında iyi çocuk yetiştirmek çok önemli. Bugün dünyanın birçok ülkesinde sorunlar yaşanıyor, ama ben bu şekilde barış ortamında yetişen çocuklarımızın birbiriyle savaşmayacağından eminim. Milletler arasında toleranslı çocuklar yetiştirmek çok önemli ve faydalı olacaktır diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Sinema yönetmenliği yapan ve jüri olarak programda bulunan Aleyev Mihayloviç de gösterinin önemine dair açıklamalarda bulundu. Gösteriye 700'den fazla çocuğun geldiğine dikkat çeken Aleyev, “Bizim çocuklarımız sadece kendi kültürünü değil, başka milletlerin kültürünü de tanımalıdır. Ne kadar fazla kültürle tanışırlarsa hayat onlara o kadar ilgi çekici olur. Bugün burada Türkler, Gürcüler veya Ruslar şarkı söylüyor… Bence bu anlar çok değerli. Rus çocuklarımız burada Türk danslarını sergiledi ve çok başarılı oldu, onları ve öğretmenlerini kutluyorum. Ayrıca burada Türk kültürünün ne kadar güzel ve dikkat çekici olduğunu görüp ona daha da yaklaşmak isteyen birçok insan oldu.” şeklinde konuştu. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.