Rusya, İran’la “petrol karşılığı mal” takasına başlıyor

Rusya, İran’la “petrol karşılığı mal” takasına başlıyor
Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, İran'la “petrol karşılığı mal” takasına yakın zamanda başlayacaklarını açıkladı.

TASS'ın haberine göre Tahran'da gerçekleştirdiği temas sonrası açıklamada bulunan Ulyıkayev, “Konu gündemde. Ağustos'ta ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yönünde anlaşma imzalandı. Biz bu yönde çalışıyoruz. Kısa sürede sonuç alacağız, pratik uygulama ve arz başlayacak" dedi.

Rus Bakan, İran'la petrol ve doğalgaz karşılığında mal takası imkanı sağlayan anlaşmanın da kısa sürede imzalanacağını belirtti. Ocak ayında uluslararası basında yer alan haberlerde Moskova ve Tahran'ın günlük 500 bin varil petrol karşılığında 20 milyar dolarlık mal takası anlaşmasını müzakere ettiği iddiaları yer almıştı.

Nükleer programı nedeni ile yaptırım uygulanan İran, petrol ihracatını artırma imkanı bulurken, Moskova da ekonomik durgunluk sürecinde yeni bir ihracat kapısı açılmış olacak. Ancak, Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerle yaptırım sorunu yaşayan Rusya'nın ilişkilerinin daha da kötüye gitmesinden endişe ediliyor. ABD, mal karşılığı petrol takası anlaşmasının İran'la yürütülen nükleer görüşmeleri olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Rusya'nın önemli hacimde özelikle petrol ve doğalgaz sanayinde kullanılan makine ve ekipmanlar, tarım araçları, motor parçaları, uçak, lokomotif, jeneratör ve diğer sanayi ürünlerini ihraç edebileceğini kaydeden Ulyukayev, “Yüksek katma değeri olan sanayi ürünleri talebi yüksek” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve İran'ın yerel para birimleri ile ticaret konusunda çalıştığını ifade eden Rus Bakan, “Bu iki ülke Merkez Bankaları arasında anlaşma imzalanması ile bağlantılı. Onlar da bu konu üzerinde çalışıyor. Biz bu adımı destekliyoruz. Öncelikle yasal zeminin hazırlanması gerekiyor" bilgisini verdi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.