Rusya buğdaya ek vergi getirdi, Türkiye’de ekmek zamlanabilir

Rusya buğdaya ek vergi getirdi, Türkiye’de ekmek zamlanabilir
Ukrayna krizi ve yaptırımlar nedeni ile rublenin aşırı değer kaybetmesi Rusya'nın tahıl ihracatını etkiledi.

İç ve dış piyasalar arasında aşırı fark oluşması nedeni ile ek tedbir alan Rusya hükümeti ton başına 35 avrodan az olmamak kaydı ile vergi uygulanmasını kararlaştırdı. 1 Şubat 2015'den itibaren uygulamaya konulacak ek vergilerle ilgili kararı Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev imzaladı.

Hükümetten yapılan açıklamada, “Bu ihraç vergileri yerel piyasanın istikrarının sağlanmasına katkı sağlayacak…” denildi. Rusya bu yıl 105 milyon tonla rekor tahıl hasadı yaparken, bunun 30 milyon tona yakınını ihraç edecek. Dışarıda dolar bazlı fiyatların yüksek olması üreticiyi ihracata teşvik ediyor. İçerde arzın azalması nedeni ile de fiyatlar artıyor. İçerde tüketiciyi korumak isteyen hükümet ihracata vergi uygulayarak denge oluşturmaya çalışıyor.

Yeni vergiler Rusya'nın Gümrük Birliği içinde olduğu ülkeler ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri dışındaki ihracatı kapsayacak. Türkiye, Rusya'nın tahıl ihracatından en çok pay ülkelerden biri. Türkiye 1,8 milyar dolarlık tahıl ithalatının 1 milyar dolarını Rusya'dan yapıyor. Buğdayın fiyatının artması Türkiye'de ekmek ve makarna fiyatlarına yansıyacak.

Rusya Tarım Bakanlığı verilerine göre Temmuz 2014'de tahıl ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttı. Sadece son bir hafta içinde iç piyasada buğday fiyatları yüzde 5 civarında zamlandı. Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko son 5 ay içinde tahıl fiyatlarının ortalama yüzde 80 civarında arttığına dikkat çekti.

Rusya'nın 1 Temmuz'dan itibaren 20,6 milyon ton tahıl ihraç ettiği ve 4,5 milyar dolar gelir elde ettiği belirtiliyor. Rusya 30 Haziran 2015'e kadar 11 milyon ton daha tahıl ihraç edecek ve 2,5 milyar dolar gelir daha elde edecek.

18 Aralık itibari ile Chicago borsasında 1 ton tahıl 265 dolar. Rusya'da 3'üncü sınıf buğdayın tonu ise 10 bin ruble (177 dolar).

Rusya Bitki Koruma ve Karantina Servisi Rosslhoznadzor, Mısır, Türkiye, Hindistan ve Ermenistan dışındaki ülkelere tahıl ihracat sertifikasını durdurmuştu. Ek vergilerle birlikte ihracatın tüm ülkeler için yeniden başlayabileceği ifade ediliyor. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.