Rus Bakan: Rublede düşüş enflasyona 4 puan yansıyacak

Rus Bakan: Rublede düşüş enflasyona 4 puan yansıyacak
Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, rublenin değer kaybının yıllık bazda enflasyona yüzde 4 civarında olumsuz etkisi olacağını söyledi. Rus Bakana göre yıllık enflasyon rakamı yüzde 8,5'in altın olmaz.

Bakan açıklamasında, “Rublenin devalüasyonu doğrudan ve dolaylı olarak enflasyona etki ediyor. Yüzde 55 dolar ve yüzde 45 avrodan oluşan sepet yüzde 35, dolar da yüzde 40 devalüe oldu. Bunun enflasyona sadece bu yıl için en azından yüzde 4 artı etkisi olur.” dedi.

Enflasyonun 2014'de yüzde 8,5'in altında olma ihtimalinin olmadığına değinen Bakan, “Şubat ve Mart 2015'de keskin bir enflasyon rakamları görülecek. Sonrasında düşüş olabilir…” öngörüsünde bulundu.

Rusya Merkez Bankası'nın rubleye günlük müdahale miktarını 350 milyon dolarla sınırladığı 5 Kasım kararlarının ardından dolar hızla yükselmiş ve 48 ruble seviyesine çıkmıştı. Merkez Bankası rublenin serbest dalgalanması için çalışmalarını sürdürüyor.

Rus Bakan rublenin değer kaybının ekonomik büyümeye pozitif etkisi olacağı yönündeki değerlendirmelere de katılmadığını söyledi.

Devalüasyonun kısa vadede ithal edilen ürünlere göre yerli ürünlerin rekabet gücünü artırdığını ifade eden Ulyukayev, büyüme için yatırımın en önemli etki gücüne sahip olduğunu vurguladı. Cihan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.