Ruhumuz Samsunsporluydu

Ruhumuz Samsunsporluydu
Samsunspor'un eski efsane futbolcularından 'Kasap' lakaplı Şendoğan Çakmaker, Denge'yi ziyaret etti. 70'li yılların futbolunu anlatan Çakmaker, Samsunspor'un güncel durumunu da değerlendirdi.

'Kasap' lakaplı efsane sol bek Şendoğan Çakmaker, Denge'yi ziyaret ederek muhabirimiz Soner Süren ile bir sohbet gerçekleştirdi. Samsunspor'da uzun yıllar forma giymiş ve altyapıda da görev almış olan Çakmaker, 70'li yıllarda futbolun daha tutkulu oynandığını, paranın ise ikinci planda kaldığını söyledi.

10882237-1524424657814051-761501322435580400-n.jpg

'KASAP' LAKABI NEREDEN GELİYOR?
Futbola amatör olarak Kadıköyspor'da başladığını belirten Çakmaker, "Kadıköyspor amatör bir takımdı o zamanlar. Daha sonra lisanslı olarak ise Samsun Fener GK (Samsun Rıhtımgücü), Samsun Irmak GK, Suluova Şekerspor'da oynadım. Kariyerim daha sonra Çorumspor ve Gaziantepspor'da devam etti. 1974 yılında ise Samsunspor'a transfer oldum." dedi. Süren'in 'Kasap Şendoğan' lakabı ile ilgili sorusuna ise gülümseyerek yanıt veren Çakmaker, "Sahada agresif bir yapım vardı. Sol bek oynasam da savunmanın her yerinde görev yapabiliyordum. Sert müdahalelerim olduğu için bu lakap takılmıştı." ifadelerini kullandı.

111111111111111.jpeg

"SAMSUN'UN ÖZ EVLATLARI"
70'li yıllarda takımın büyük çoğunluğunun Samsun'un öz evlatları olduğunu söyleyen Çakmaker, "O zaman Samsunspor sahaya çıktığı zaman takımın 6-7 oyuncusu Samsunlu olurdu, kalanları da dış transferlerden oluşurdu. Dışarıdan transfer edilenler hemen adapte olurlar ve Samsunludan daha fazla Samsunlu olurlardı. Kulübedeki arkadaşların da hepsi Samsunlu idi. Ruhumuz Samsunsporluydu. O yıllarda futbol daha agresif ve tutkulu oynanırdı. Para ikinci plandaydı, formanın değerini bilme kavramı şimdiki ile kıyaslanamazdı bile." dedi.

aa-20230821-31965576-31965571-yilport-samsunspor-fenerbahce.jpg

"ÇOCUKLARININ DİLİNDEN BU MEMLEKETİN HOCASI ANLAR"
Samsunspor Kulübü'nün şirketleşmesinin kalite anlamında çok iyi olduğunu söyleyen Şendoğan Çakmaker, "Şirketleşme süreci Samsunspor için çok faydalı oldu. İmkânların kalitesi inanılmaz arttı ancak imkânlar artmasına rağmen üretim olarak istenilen seviyeye ulaşamadı. Samsun'un efsane transferlerini ya yerli hocalar yetiştirdi ya da onlar keşfetti. Genk ile akademi denendi, şimdi Touluse ile denenecek ancak başarılı olacağını düşünmüyorum. Bu memleketin çocuklarının dilinden bu memleketin hocası anlar, bu yüzden akademide yabancı hocalara sıcak bakamıyorum. Ercümet Coşkundere bizim için bir şanstı. Bu memleketin çocuklarını yetiştirenler bu memleketin hocaları olmalı." diye konuştu.

22222222222222222222222.jpeg

"TRANSFERLER SORU İŞARETİ"
Samsunspor'un güncel durumuna da değinen Çakmaker, yapılan transferlerin Samsunspor kalitesinde olmadığını belirtti. Çakmaker, "Transferlerin soru işareti olduğunu söylemeliyim. Şu anda alınanların çoğunun Süper Lig oyuncusu olmadığını düşünüyorum. Dost, acı söyler. Bunu geçen sezondan bu yana kadromuzda olanlar için de söylüyorum, atletik olmayan oyuncunun Samsunspor'da ve Süper Lig'de yeri olamaz. Başkan Yıldırım'ın çabaları da maalesef bazı konularda yeterli olmuyor. Daha iyi, ligi bilen, Süper Lig'de görev yapmış yabancılara yönelinmeliydi." dedi.

an7i6066.jpg

"HÜSEYİN HOCA'YA SAHİP ÇIKILMALI"
Teknik Direktör Hüseyin Eroğlu'nun performansını başarılı bulduğunu söyleyen Çakmaker, "Hüseyin Eroğlu'nun hocalığını beğeniyorum. Hocamız işini seven, emek çekmiş ve Samsunsporumuzu Süper Lig'e taşımış hocadır. Hocamıza destek vermek gerekiyor. Eline daha iyi malzeme verilebilirdi o ayrı konu ama sonuna kadar arkasında olmamız gerekiyor. Camiada bir panik havası var. Paniğe gerek yok, bu arma artık hep hak ettiği gibi Süper Lig takımı olarak yoluna devam edecektir, herkes buna inanmalı." diye konuştu.

182795.jpg

"TARAFTAR DESTEĞİ İNANILMAZ"
Samsunspor'un taraftar desteğinin inanılmaz olduğunu da belirten Şendoğan Çakmaker, "Bizim zamanımızda futbol sahada tutkuluydu ama böyle de bir taraftar desteğimiz yoktu. Şu an Samsunspor futbolcuları bunun kıymetini çok iyi bilmeli. Müthiş bir taraftar desteği var. Stadyum doluyor, takımlarının her zaman ne olursa olsun arkasındalar, duygulanmamak elde değil." dedi. Son olarak muhabirimiz Soner Süren'e teşekkür eden Samsunspor'un eski efsane futbolcusu, hatırlanmak güzel bir duygu diyerek duygusal bir gün yaşadığını belirtti. Çakmaker, tüm Samsunspor camiasına selam söyleyerek başarı diledi.

samsunspor-1977-78-web-1024x700-1.png


1977-1978 Sezonu Türkiye 1.Ligi Samsunspor İlk 11'i

Soldan sağa ayaktakiler: Temel Keskindemir, Necati Öksüz, Şendoğan Çakmaker, Cazip Sezer, Kemal Dikmen, Fevzi Serban.
Soldan sağa oturanlar: Necdet İmrağ, Ercan Albay, Ömer Kuranel, Naim Anuştekin, Adem Kurukaya.


Muhabir notu: Henüz ben hayatta değilken Samsunspor için mücadele etmiş bir oyuncu ile görüşmek her zaman güzel duygular hissettiriyor. Çakmaker, eski takım fotoğraflarına bakarken duygulanıyor ve iç çekiyordu. O anlara tanıklık etmek hoş bir anı oldu benim için. Kendisine teşekkür ediyorum. Samsunspor için emek vermiş, ter dökmüş emekli oyunculardan hayatını kaybedenlere rahmet diliyor, kalanlara ise huzurlu bir ömür temenni ediyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.