Roman Ödülü'nü Doğan Yarıcı kazandı

Roman Ödülü'nü Doğan Yarıcı kazandı
Ankara Üniversitesi'nin ilk kez vermeye başladığı Roman Ödülü'ne Doğan Yarıcı'nın 'Her Aşk Gibi Yarım' romanı değer görüldü.

Yarıcı'nın romanı, 'Roman türünü yeni anlatım biçimi içinde örneklendirme, Türkçeyi düzgün ve sağlam kullanma, kurgu, estetik nitelikler, karakter yaratma, dil ve anlatım' yönleri dikkate alınarak oy çokluğu ile ödüle değer bulundu. Üniversitenin belirlediği birincilik ödülü ise 5 bin lira olarak açıklandı.

Ankara Üniversitesi, 2014 yılında aldığı kararla edebiyat eserlerini desteleme amaçlı ödül verme kararı aldı. Ödüller her yıl, yetişkin edebiyatı ile çocuk ve gençlik edebiyatı alanında (bir yıl yapıta, bir yıl da sanatçıya) verilecek. Üniversite, önümüzdeki yıllarda müzik, resim, heykel, fotoğraf, karikatür gibi sanat dallarında da ödül vermeyi planlıyor. Bu yılın Roman Ödülü ise Doğan Yarıcı'nın 'Her Aşk Gibi Yarım' romanına verildi. Romanın tanıtım bülteninde şu ifadelere yer veriliyor: “Beykoz'a ve gülerken bile puslu, efkârlı bakan Beykozlulara bir güzelleme. Roman kişilerini Nüvit Özdoğru'dan Neriman Köksal'a, Muzaffer Tema, Yıldırım Önal, Fatoş Sezer, Vahi Öz, Altan Erbulak, Necdet Tosun, Gülistan Güzey'e varana kadar gelmiş geçmiş pek çok sinema oyuncusuna "oynatan" Doğan Yarıcı, romanın kurgusunu da bir sinema filmi gibi çatmış; romanın anlatıcısı ise yine yazar gibi bir Beykozlu: Sadri Alışık. Sinema metaforu hayatın seyirlik bir oyun olduğunu vurgulamasının yanı sıra, bir sanat olarak gördüğü baskılarla da dönemlerin sindirmeci zulüm politikalarını da simgeliyor. Karanlıkta, beyaz bir perdede hayat yansıyıp sona eriyor. Her son, belki de bir başlangıç. Her şey başladığı gibi bitiyor. Belki de son diye bir şey yok. Sadece korkularımız var.”

Ankara Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, Roman Ödülü yarışmasının amacı şu şekilde belirtiliyor: “Cumhuriyetin İlk Üniversitesi olarak yazınsal nitelikli yapıtların okurla buluşmasına, sanatçı-okur etkileşimine olanak sağlamak. Yazınsal nitelikli yapıtları akademik bir anlayışla değerlendirmek, bu bağlamda yazar, yayıncı ve üniversiteyi bir araya getirerek yeni ve kalıcı toplumsal bir etkileşim oluşturmak. Türkçenin zengin olanakları ile yazılmış yazınsal değeri yüksek metinlere ilgiyi artırmak, başarılı yapıtların okunmasını, tanıtılmasını, yazarların ve yayıncıların bu yönde özendirilmesini desteklemek. Türk edebiyatına yeni yapıt ve yazarların katılmasına katkı sağlamak.”

Roman Ödülü Seçici Kurulu'nda yazarlar Adnan Binyazar, Özcan Karabulut ile Ankara Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Cahit Kavcar, Prof. Dr. Sedat Sever, Prof. Dr. Necdet Adabağ, Prof. Dr. Abdülkadir Gürer, Doç. Dr. Ömer Adıgüzel gibi isimler yer alıyor. Çocuk Edebiyatı Seçici Kurulu'nda ise Adnan Binyazar, Gülten Dayıoğlu, Muzaffer İzgü, Yalvaç Ural, Emin Özdemir gibi yazarlar yer alıyor.

DOĞAN YARICI KİMDİR
Doğan Yarıcı, İstanbul Beykoz'da doğdu. Selanikli Selime Vardar Hanım ve Kafkaslardan aşçıbaşı Hasan Yarıcı'nın oğludur. İlk ve ortaöğrenimini 1984'de İstanbul'da tamamladı. İlk öyküsü olan, bir uzun yol sürücüsünün bilinç akışını anlattığı 'Ama' 1986 yılında Ankara merkezli Özgürlük dergisinde yayımlandı. Yazarın yapıtları arasında Evlâ, Oğlak 1993 (Öykü), Kemik, Oğlak 1994 (Öykü), Aşk ve Sair, Şiir Atı 1995 (Şiir), Gece Kelebekleri, 2004 (Öykü), Kıyıda, 2007 (Roman), O Boşluk 2012 (Roman) ve Her Aşk Gibi Yarım, 2013 (Roman) gibi eserler bulunuyor. Yarıcı'nın öykü, şiir ve denemeleri Gösteri, Nar, Varlık, Çalıntı, Adam Öykü, Sanat Dünyamız, Sanat Olayı, Kitap-lık dergileri ve Cumhuriyet gazetesinde yer aldı. Yarıcı'nın Mart 2007'de yayınlanan NanKör Coğrafya adlı uzun şiiri Nar Selection '96'da İngilizce olarak basıldı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.