Rekolte beklentisi 25 bin ton

Rekolte beklentisi 25 bin ton
Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret tescilli Taşköprü sarımsağında bu yıl yaklaşık 25 bin ton rekolte bekleniyor.

Coğrafi işaret olarak tescil edilen, ardından AB nezdinde de tescillenen Taşköprü sarımsağında hasat devam ediyor. Bahar döneminde bölgede etkili olan şiddetli yağış ve dolu, sarımsakta çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden oldu, ürün verimi bir miktar azaldı.

20230726-2-59653648-91346595.jpg

Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, "Üç köyümüzde dolu yağışından dolayı sıkıntı yaşadık ama erken dönemde olduğu için yaprak gübresiyle durum telafi edildi. Çok önemli bir problem olmadı." dedi. Taşköprü'nün 86 köyünde sarımsak üretimi yapıldığını dile getiren Eligüzeloğlu, şöyle devam etti: "İklim şartlarından kaynaklı çeşitli sıkıntılar oldu. Bahar dönemi aşırı yağışlı geçti. Yağışın bazı avantajları da oldu. Bazıları hiç sarımsağı sulamadan hasat yaptı, kimi de sadece bir defa suladı. Sulama gideri azaldı. Toprak kurumadan yeni yağışlar düştü ve ıslandı. Aşırı yağışlar nedeniyle toprakta nem ve rutubet oluyor. Bu da halk arasında 'kocabaş' dediğimiz nematod hastalığını tetikledi. Hastalık nedeniyle kaybın yüzde 10'u bulmayacağını düşünüyorum."

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.