Pirinç fiyatları inişte

Pirinç fiyatları inişte
Pirinç fiyatları, gerileme eğilimine girdi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Kasım ayında artan pirinç fiyatları, Aralık ayından itibaren inişte.” dedi.

Çeltik (pirinç) üretiminde rekolte kaybının yüzde 10'a yakın olduğunu anlatan Reis, “Kasım ayında hasat bitti ve çeltik fiyatları geriledi. İthalat ile de sene sonundan itibaren pirinç fiyatlarında minimum yüzde 10 iniş görülecektir. “ tahmininde bulundu.


Reis; kuraklık, don, dolu, aşırı yağış, doğal afetlerin gıda fiyatları için önemli tehdit olduğunu belirtti. Reis, şunları ifade etti.

“Bu dönemlerde kuşkusuz, spekülatif durumlar fiyat artışına neden olmaktadır. İklim ve diğer nedenlerle üretimde gerileme; daha ürün tarlada iken, üreticiler tarafından tahmin edilmektedir. Öngörülen maliyet ve satış fiyatlarından daha ürün tarlada iken söz edilir. Bu sırada da fiyatların tavan yapması beklenir. Çeltik üreticileri 2014 mahsulü için kendi aralarında dillendirdikleri, zayiat oranlarının çok abartılı olduğunu hasat bitiminde anladı. Stokta beklettikleri çeltiği satmaya başlayınca da, pirinç fiyatları otomatik olarak inişe geçti.”


Türkiye'de pirinç iç tüketiminin 650 bin ton civarında olduğunu bildiren Mehmet Reis, çeltik hasadından bu talebin yüzde 70'inin geldiğini; yüzde 30'un ise geçen seneden kalan devir stokları ve ithal edilen pirinç ile karşılanacağını açıkladı.


YAĞMUR YAĞIYOR, ÇİFTTÇİ 2015'TEN UMUTLU

Bu sene buğday, kırmızı mercimek ve pirinç iç tüketiminde kaygıya gerek olmadığını vurgulayan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı, “Don ve kuraklık nedeniyle verim kaybı görülen buğday, kırmızı mercimek ve pirinçte, yeni mahsul ürün satışa sunuluncaya dek, stoklar yeterlidir.” ifadesini kullandı. Reis, Kasım ve Aralık yağmurlarının 2015 için çiftçiyi umutlandırdığını sözlerine ekledi.




Tarlada çentiğin kilogram fiyatı şöyle:

Ekim- Kasım 2014 Aralık 2014 İniş Oranı (Yüzde)
Osmancık çeltiği 2.00 TL 1.85 TL 7.5
Baldo çeltiği 3.00 TL 2,65 TL 11,67

Çeltik fabrikasından dökme pirincin kilogram fiyatı ise şöyle:

Ekim- Kasım 2014 Aralık 2014 İniş Oranı (Yüzde)
Osmancık pirinç 3.60 TL 3.35 TL 6.95
Baldo pirinç 5. 90 TL 5.20 TL 11,86 CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.