Pamuğa dönen çiftçi hüsrana uğradı

Pamuğa dönen çiftçi hüsrana uğradı
Bu sezon pamuk ekim alanları, çiftçinin yeniden beyaz altına dönmesiyle yüzde 25 oranında arttı ancak Çin'in pamuk alımını azaltmasıyla meydana gelen arz fazlası, fiyatları düşürdü.

Geçen sezon 4,15 TL olan lif pamuğu, yeni sezona 3,60 TL'den başladı. Fiyat düşüşünün devam edeceği belirtiliyor. İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, hasat öncesi yaptığı toplantıda geçen yıl yüz güldüren pamuğun bu sezon hüsrana yol açtığına, önlem alınmazsa üreticinin geçmişte olduğu gibi üretimden kaçacağına dikkat çekti. Önümüzdeki sezonda 750 bin ton üretim beklenen pamuğun hasat sezonuna girdiğini belirten Kocagöz, “Ancak hasat zamanı arz fazlasının ortaya çıkması ve dünya fiyatlarındaki düşüş, fiyatları üreticinin zarar edeceği seviyelere taşıdı. Bu nedenle zarar edilecek bir sezon yaşayan pamuk üreticisi, eğer hızlı tedbirler alınamazsa pamuk üretiminden yine kaçacak.” uyarısında bulundu.

'ÇİN PİYASAYI ALTÜST ETTİ'

Sıkıntının asıl sebebinin Çin'in pamuk ithalatını kotaya bağlaması olduğunu kaydeden Kocagöz, şöyle devam etti: “Çin'in alımları azaltmasıyla dünya stokları endişe verici seviyelere ulaşarak piyasanın düşmesine neden oldu. Dünyada 20 milyon ton devreden stok söz konusu. Bunun 10 milyon tonu Çin'in elinde. Çin, elindeki stoğu dünyaya satmayacağı, kendi kullanacağı sürece korkutucu değil. Bu nedenle geçici bir düşüş yaşayan dünya fiyatları, Türk pamuk üretiminin hasat zamanında arz fazlası ile de birleşince ülke içinde oluşan fiyatlar, geçici de olsa suni düşüşlere neden oluyor. İşte bu nedenle çok daha kaliteli olmasına karşın Türk pamuğu, dünyadaki muadillerine göre daha düşük fiyatlardan değerlendiriliyor. Örnek olarak aynı kalitedeki pamuklar anlamında, sanırım şu an dünyadaki en düşük fiyatlı pamuk.” CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.